СБУ спростувала свою участь у спецоперації щодо виманювання найманців «ПВК Вагнера» в Україну

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
СБУ спростувала свою участь у спецоперації щодо виманювання найманців «ПВК Вагнера» в Україну

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

У Службі безпеки заявили, що не причетні і не брали участі у підготовці чи здійсненні начебто спецоперації, метою якої було виманити найманців «ПВК Вагнера» до України через Білорусь.

Про це пише СБУ на своїй сторінці у Facebook.

«Служба безпеки не коментує чутки, не підтримує медійно інформаційні операції ворога та не бере участі в публічному обговоренні різних фантастичних сценаріїв. Тим більше, коли такі інформаційні «вкиди» мають на меті нанесення шкоди Україні. Однак, як виняток, зазначаємо — дані стосовно участі СБУ у так званій «вагнерівській спецоперації» є звичайним фейком. А його першоджерелом, наголошуємо, більше тижня тому було саме російське видання», — йдеться у повідомленні.

Також СБУ зазначає, що жоден офіцер не брав участі у перемовинах із «вагнерівцями», а тому зазначення «офіцера СБУ» на опублікованих записах розмов є маніпуляцією.

  • Напередодні журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака.
  • Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня, сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання.
  • Очільник Офісу президента Андрій Єрмак також спростував інформацію про те, що поява найманців «ПВК Вагнера» у Білорусі була спецоперацією СБУ із метою виманити їх до України, а після розголошення її деталей в ОП операція провалилися.