«Це нереально». Начальник ГУР Буданов спростував причетність спецслужб України до «вагнерівської спецоперації»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Це нереально». Начальник ГУР Буданов спростував причетність спецслужб України до «вагнерівської спецоперації»

Скриншот з сюжету «Беларусь 1»

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає неможливим, що бойовиків «приватної військової компанії Вагнера» могли заманити до України у рамках спецоперації.

Про це він заявив у інтервʼю журналісту Олексію Арестовичу.

«Це нереально. Вони [російські спецслужби] не могли про це не знати. Вони проводили оперативне супроводження, якщо це взагалі не була їхня спецоперація», — заявив Буданов.

Крім того, начальник розвідуправління звернув увагу на слова водія автобуса, який віз бойовиків «ПВК Вагнера», начебто ті мали проблеми з перетином кордону при вʼїзді до Білорусі. Згідно з його розповіддю, після «одного дзвінка» бойовиків випустили з Росії та впустили до Білорусі. «Це нереально зробити без відома та допомоги Федеральної служби безпеки Росії», — зазначив Буданов.

Також він спростував можливість того, що літак із найманцями, який мав летіти до Туреччини, планували посадити в Києві для затримання «вагнерівців». «Уявіть, який був би медіаскандал, якби літак, який належить Туреччині ... примусили посадити. Як би змогли змусити літак сісти?» — зазначив голова розвідки.

На думку Буданова, проникнення «вагнерівців» до Білорусі є операцією спецслужб Росії, щоб створити прецедент, створити дипломатичне напруження між Україною та Туреччиною, а також представити Україну як «напівтерористичну» країну.

Що сталось?

18 серпня журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. Українські спецслужби, начебто, готували масштабну операцію з їх затримання, для чого виманили бойовиків у Білорусь. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака. Інформацію про причетність України згодом спростували. Також цю інформацію спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.