«Спроба нашкодити спецслужбам». Колишній глава розвідки Бурба прокоментував скандал з «вагнерівською спецоперацією»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Спроба нашкодити спецслужбам». Колишній глава розвідки Бурба прокоментував скандал з «вагнерівською спецоперацією»

УНІАН

Інформація про провалену спецоперацію із «вагнерівцями» — це спроба нашкодити спецслужбам України. Про це заявив колишній начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Василь Бурба у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

«По так званій справі «вагнерівців» у пресі дуже багато явної дезінформації та домислів. На мій погляд, всі ці домисли спрямовані виключно на спробу завдати істотної шкоди репутації спецслужб України», — сказав він.

На прохання прокоментувати інформацію про те, що операція спецслужб України щодо затримання «вагнерівців» була зірвана через витік інформації з боку оточення президента, він відповів: «Така інформація відсутня».

Зазначимо, що за 10 хвилин до публікації цього інтервʼю головний редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, який одним з перших поширив інформацію про «зрив спецоперації», зробив у Facebook пост. У ньому він заявив, що незабаром вийде коментар Бурби, «який підготували піарники Офісу президента».

Також він звернувся до Зеленського, що його стаття — «це заява про злочин, підозра в державній зраді, яка стосується особисто вас».

Окрім цього, Бутусов опублікував номер провадження, у рамках якого, начебто, мали затримати «вагнерівців» — № 42014000000000457. У судовому реєстрі йдеться, що це провадження відкрили ще 31 травня 2014 року «за фактом розвʼязання та ведення представниками влади Російської Федерації і Збройних сил Російської Федерації та іншими особами за попередньою змовою групою осіб агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки».

Що сталось?

18 серпня журналіст Юрій Бутусов і видання «Українська правда» писали про зрив спецоперації Служби безпеки та військової розвідки із затримання російських найманців з «ПВК Вагнера», яких зрештою затримали в Білорусі та видали Росії. Українські спецслужби, начебто, готували масштабну операцію з їх затримання, для чого виманили бойовиків у Білорусь. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

У зриві операції, за інформацією журналістів, були винні голова Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський, який послухав Єрмака.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, якого призначили на посаду 5 серпня замість Бурби, сказав, що «вагнерівців» до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. За його словами, ФСБ завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання.

Також цю інформацію спростували в Офісі президента, особисто Андрій Єрмак, Служба зовнішньої розвідки та СБУ.