Журналістка Соколова оприлюднила другу частину записів «вербування вагнерівців». У ній — свідчення трьох бійців

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Журналістка Яніна Соколова опублікувала другу частину записів «вербування» російських бійців з «ПВК Вагнера», яка, як запевняє Соколова, була зірваною спецоперацією українських спецслужб. На записі представлені свідчення трьох найманців (громадян Росії) Олексія Волгіна, Дмитра Григоряна і Дмитра Савицького, які проходять «співбесіду» у підставного куратора.

Волгін розповів, що воював на Донбасі (з 2014 року), у Сирії та в Центральній Африці. Його спеціалізація — військовий медик. В Україні він брав участь у боях в Дебальцевому і перебував у Луганську. Входив він до підрозділу «Група Вагнер», який збив Іл-76 у червні 2014 року, коли загинули 49 українських десантників. За словами Волгіна, його командиром був особисто «Вагнер» (його називали позивним 221-й або по батькові — Валерійович).

Григорян (корегувальник) воював на Донбасі з травня 2014 року до серпня 2015 року. При цьому, як він говорив, бойовий досвід у нього аж до 2020 року. На Донбас він заходив зі штабом «Дельфіна». Воював у Краснодоні, Дебальцевому, Алчевську, Пісках та інших населених пунктах. За його словами, він супроводжував російську техніку з кордону до розташування бойовиків. Він також говорить, що «в курсі», як найманці збили у 2018 році літак Ан. Григорян запевняє, що це був «БУК», який приїхав із Росії.

Савицький з позивним «Сова» розповів, що на Донбасі робив бойові пуски з переносного зенітного комплексу «Игла». Воювати проти України він почав із 2014 року. На питання «куратора» він підтвердив, що зробив один з двох пострілів у Іл-76. За його словами, літак збили на висоті 900 метрів.