Білорусь направила Україні ноту протесту через «необґрунтоване» рішення припинити авіасполучення

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білорусь направила Україні ноту протесту через «необґрунтоване» рішення припинити авіасполучення

Andrew Milligan sumo / flickr

Посольство Білорусі в Україні направило Міністерству закордонних справ ноту протесту через припинення авіасполучення з 26 травня.

Про це йдеться в заяві посольства.

У ноті зазначено, що білоруська сторона «з подивом» сприйняла рішення української сторони припинити авіасполучення. Білоруські дипломати називають це рішення «нічим не обґрунтованим, яке виглядає особливо абсурдним».

У посольстві скаржаться, що Україна ухвалила це рішення через загрозу для іноземних громадян, але сама не може гарантувати безпеку посольства. Імовірно, ідеться про інцидент 22 травня — тоді в Києві затримали білоруса, який хотів перекинути мішок з гноєм до посольства.

Білоруські дипломати також нагадали, скільки через їхні пункти пропуску вʼїхало до України українців і скільки авіакомпанія «Белавіа» заплатила українській стороні за польоти на регулярних рейсах й за обслуговування в аеропортах України ($14 мільйонів).

Рішення України називають «авіаційною блокадою», мета якої — завдати збитків авіаційній галузі Білорусі. Перед цим глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що заборона європейським авіакомпаніям літати через Білорусь може збільшити прибутки України — адже вони платитимуть за транзит.

У посольстві сподіваються, що українська сторона повернеться «в русло шанобливих і відповідальних взаємин».

Нагадаємо, що із середи (26 травня) з 00:00 Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю.