Влада Білорусі заявила, що про «мінування» літака Протасевича дізналася з листа від імені ХАМАСу. Рух заперечує причетність

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Влада Білорусі заявила, що лист із повідомленням про нібито мінування літака Ryanair, яким летів колишній редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, отримали від «солдатів ХАМАСу».

Про це заявив глава департаменту авіації Міністерства транспорту і комунікації Артем Сікорський і процитував цей лист.

«Ми, солдати ХАМАСу, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь в секторі Гази. Ми вимагаємо, щоб Європейський Союз відмовився від підтримки Ізраїлю в цій війні. Відомо, що учасники Delfi Economic Forum повертаються додому рейсом 4978. У цей літак закладена бомба. Якщо ви не виконаєте наші вимоги, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом», — йдеться в листі, який нібито отримала адміністрація аеропорту Мінська.

Навіщо лист зі зверненням до Євросоюзу відправили саме до Мінська — у Мінтрансі не уточнюють.

Водночас Сікорський заявив, що білоруські диспетчери повідомили екіпаж літака Ryanair про заявлену загрозу, після чого екіпаж прийняв рішення здійснити посадку в аеропорту Мінська. Чиновник стверджує, що «ніякого тиску або примушення до посадки повітряного судна не було».

Командувач військово-повітряними силами і військами протиповітряної оборони Збройних сил Білорусі Ігор Голуб заявив, що винищувач МіГ-29 підняли вже після того, як екіпаж Ryanair розвернув літак у бік мінського аеропорту, цитує Tut.by.

Палестинський ісламський рух ХАМАС згодом відреагував на заяву білоруської влади, заперечивши причетність до «мінування» літака.

Речник руху Фавзі Бархум, якого цитує Reuters, вважає, що хтось хоче «демонізувати» їхній рух. «Ми не вдаємося до таких методів, деякі підозрілі сторони хочуть демонізувати ХАМАС і перешкодити світовим симпатіями до палестинського народу і його законному опору», — заявив Бархум.

Зазначимо, що Ізраїль повідомив про взаємне припинення вогню сторонами конфлікту у секторі Гази ще за три дні до нібито написаного листа — 20 травня.