У Мінську екстрено приземлився літак Ryanair. На борту перебував засновник NEXTA — його затримали

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Мінську екстрено приземлився літак Ryanair. На борту перебував засновник NEXTA — його затримали

У Білорусі в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак компанії Ryanair, яким він летів з Афін у Вільнюс, екстренно посадили у Мінську через інформацію про мінування.

Про це повідомляють TUT.by та Onliner.

У пресслужбі аеропорту вказали, що пілоти подали повідомлення про мінування, пролітаючи над Білоруссю. Згодом стало відомо, що інформація про мінування не підтвердилася. Пасажирів попросили покинути літак і пройти повторний огляд.

На борту літака перебував і Протасевич, який, за даними правозахисників, направлявся із Афін у Вільнюс. Його затримали після посадки літака, повідомляє NEXTA та підтверджує у коментарі Onliner радник опозиціонерки Світлани Тихановської Франак Вечерко.

Згодом затримання Протасевича підтвердили і у Міністерстві внутрішніх справ Білорусі.

Зазначимо, КДБ Білорусі у листопаді 2020 року вніс Протасевича та засновника NEXTA Степана Путила до «списку осіб, причетних до терористичної діяльності». Слідчий комітет Білорусі звинуватив їх в організації «масових заворушень, що відбувалися на території Мінська з 9 серпня і тривають дотепер». А 7 лютого направив до Польщі документи на їхню екстрадицію.

Очевидці повідомляють, що в аеропорт приїхали пожежні машини і машини швидкої допомоги.

У Telegram-каналі «Пул первого», який повʼязують із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком, повідомили, що команду прийняти в Мінську літак через повідомлення про «мінування» дав особисто Лукашенко. Також повідомляється, що за його дорученням для супроводу літака в небо було піднято винищувач. Зараз МіГ-29 чекає, поки завершаться необхідні перевірочні заходи, щоб супроводити літак до кордону з Литвою.

Водночас команда Тихановської повідомила про інцидент в офіс Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації, «вимагаючи почати розслідування за фактом події та вжити заходів аж до виключення Білорусі з ICAO».

  • Telegram-канал Nexta — один із найпопулярніших опозиційних каналів у білоруському інтернеті, який заснували восени 2018 року. На Nexta Live підписані понад два мільйони людей. Канал висвітлює події у Білорусі після президентських виборів.
  • 8 березня на каналі вийшов фільм-розслідування під назвою «Золоте дно». У ньому розповідається про резиденції, автопарк вартістю декілька мільйонів євро та корупційні схеми Лукашенка. Раніше на каналі також опублікували особисті дані працівників Міністерства внутрішніх справ Білорусі, серед яких — члени ОМОНу та підрозділу «Алмаз». У списку були дані понад двох тисяч силовиків, які, за словами авторів, причетні до силового розгону протестів і побиття громадян.
  • 20 жовтня суд Білорусі визнав Telegram-канал Nexta, і його логотип «екстремістськими матеріалами».