Суд Білорусі визнав Telegram-канал NEXTA-Live «екстремістським». Підписників теж каратимуть

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Суд Білорусі визнав Telegram-канал NEXTA-Live «екстремістським». Підписників теж каратимуть

Суд Білорусі визнав Telegram-канал Nexta-live, який висвітлює інформацію про події у країні після президентських виборів, та його логотип «екстремістськими матеріалами».

Відповідне рішення оприлюднено на сайті Верховного суду.

«Рішенням суду Центрального району Мінська інформаційний канал інтернет-месенджера Telegram NEXTA-Live і логотип NEXTA визнані екстремістськими матеріалами, що містять інформаційну продукцію (відеоролики, заклики і публікації як від імені самої редакції каналу, так і підписників) з ознаками екстремістської діяльності, а саме — організація і публічні заклики до здійснення масових заворушень», — йдеться в ухвалі.

Міністерству інформації Білорусі наказано обмежити доступ до ресурсу, а Telegram-канал і його логотип внести до республіканського списку екстремістських матеріалів.

Зазначимо, заяву про визнання ресурсу екстремістським подало Головне управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

За даними білоруських видань, саме ці силовики без розпізнавальних знаків бʼють і стріляють у людей, які виходять на мирні акції протесту проти режиму самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

До того ж у пресслужбі Верховного суду Білорусі в коментарі виданню «Подъем» заявили, що підписників Telegram-каналу NEXTA каратимуть за «поширення екстремістських матеріалів».

«За загальною практикою, поширенням є активні дії, отже репости, пересилання один одному — це поширення. Якщо є в телефоні підписка на канал NEXTA, пересилаєте ви одне одному — так, ви є розповсюджувачем екстремістських матеріалів. Тому звертайте увагу на те, що репостите», — наголосили в суді.

Telegram-канал Nexta-Live вже відреагував на рішення суду, його представники заявили, що працюють над ребрендингом, а також закликали розповідати про ресурс та підписуватися на нього. Згодом назву каналу змінили на НЕХТА Live.

Окрім цього, в Telegram-каналі закликали надсилати будь-яку інформацію про співробітників ГУБОЗіК.

«Імена-прізвища, дати або роки народження, адреси, телефони, номери машин. Тому, хто допоможе нам отримати повний список бандитів із ГУБОЗіК, ми перерахуємо $5 000 (безпечним, анонімним криптовалютним переказом), а за допомогу в збиранні всієї перерахованої інформації ми готові заплатити загалом до $10 000», — йдеться в повідомленні.

Водночас у Головному управлінні боротьби з оргзлочинністю і корупцією МВС повідомили, що ребрендинг і зміна логотипу не є підставою для виключення ресурсу зі списку екстремістських матеріалів. Наразі МВС Білорусі «здійснює заходи» щодо осіб, які публікували з 9 до 11 серпня в Telegram-каналі інформацію с ознаками екстремістської діяльності — організація та публічні заклики до здійснення масових заворушень, згідно з експертним висновком Республіканської експертної комісії з оцінки інформаційної продукції на предмет наявності в ній ознак прояву екстремізму.

Окремо в МВС уточнили, що поширення інформації з цього Telegram-каналу тягне за собою адміністративну відповідальність за ч. 2 ст. 17.11 Кодексу про адміністративні правопорушення (Поширення, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність).