ДержЗМІ Білорусі показали кадри з таємної «інавгурації» Лукашенка та похизувалися символічною «перемогою»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Державний телеканал Білорусі «ОНТ» показав сюжет з «інавгурації» самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, яка відбулася у Палаці незалежності в Мінську 23 вересня.

У сюжеті розповідають, що туди лімузин Лукашенка прибув у супроводі мотоциклів, як вимагає протокол. На саму церемонію запросили сотні людей — високопосадовців, членів парламенту, депутатів, сенаторів, керівників державних організацій та ЗМІ, діячів науки, культури і спорту.

На кадрах показали, як Лукашенко зачитує присягу, а після того голова Центральної виборчої комісії вручає йому посвідчення. У сюжеті підкреслюють, що «кольорова революція не відбулася», а сам Лукашенко наголосив, що країна «вистраждала перемогу».

Телеканал не показав всю інавгурацію, як того вимагає законодавство, — сюжет триває близько трьох хвилин.

У Telegram-каналі «Пул первого», наближеному до Лукашенка, заявили, що церемонія не була таємною, бо на неї запросили близько 700 людей, а кортеж проїхав «практично через все місто». «І їхав спершу по центральному проспекту Незалежності, згодом — по проспекту Переможців. Символічно», — написали в дописі.

  • Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі 23 вересня у Палаці незалежності в Мінську. На церемонії він заявив, що вступає на посаду «з особливим почуттям гордості за білорусів».
  • Вперше в історії країни про інавгурацію не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. ЗМІ анонсували, що інавгурація відбудеться таємно. 23 вересня зранку до Палацу незалежності стягнули військову техніку і силовиків, зокрема з роти почесної варти. Також ЗМІ помітили президентський кортеж та велику кількість посадовців біля Палацу.