Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі. Уперше в історії країни церемонію не анонсували

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі. Уперше в історії країни церемонію не анонсували

БелТА

Олександр Лукашенко влаштував власну інавгурацію на посаду президента Білорусі. Церемонія триває в ці хвилини у Палаці незалежності в Мінську.

Про інавгурацію повідомило держінформагентство БелТА, а також президентський Telegram-канал «ПулПервого». Останній також опублікував фото з церемонії.

За даними БелТА, на церемонії присутні кілька сотень людей. Серед них — високопосадовці, члени парламенту, керівники державних організацій та ЗМІ, діячі науки, культури і спорту.

Лукашенко, поклавши праву руку на Конституцію, виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про складання присяги, після чого голова Центральної виборчої комісії Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення президента Білорусі.

ДержЗМІ повідомляють, що Лукашенко на інавгурації заявив, що «вступає на посаду президента з особливим почуттям гордості за білорусів».

Вперше в історії країни про інавгурацію глави держави не повідомляли заздалегідь на офіційному рівні. А речниця Лукашенка Наталія Ейсмонт відмовлялася назвати точну дату інавгурації, хоча обіцяла це зробити ближче до церемонії.

Напередодні опозиційний Telegram-канал Nexta анонсував, що 23 вересня може таємно відбутися інавгурація Лукашенка.

Відповідно до закону, церемонія складення присяги має транслюватися на держтелебаченні і радіо. Але під час «інавгурації» Лукашенка телеканали показували російські серіали.

  • 23 вересня зранку до Палацу незалежності стягнули військову техніку і силовиків, зокрема з роти почесної варти. Також ЗМІ помітили президентський кортеж та велику кількість посадовців біля Палацу.
  • Церемонія повинна була відбутися не пізніше ніж через два місяці після президентських виборів, тобто до 9 жовтня.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.