У Білорусі на «Партизанському марші» затримали понад 200 осіб. У МВС протестувальників назвали фашистами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Білорусі під час «Партизанського маршу», який відбувався 18 жовтня, затримали 239 осіб.

Про це повідомляє правозахисний центр «Весна».

Більшість затримань зафіксовано в Мінську — близько 200 осіб. Також затримання проходили у Світлогорську, Жодині, Гомелі, Бресті, Фаніполі, Вітебську та Дзержинську. Серед затриманих щонайменше пʼять журналістів і троє неповнолітніх. Частину людей вже відпустили.

Голова ГУБОЗіК Микола Карпенков, який раніше обіцяв застосовувати вогнепальну зброю проти демонстрантів, у «Головному ефірі» телеканалу «Білорусь 1» заявив, що на вулиці виходять тільки вуличні бандити.

«Залишилася найбільш радикальна, консолідована частина [...]. І вони вже виходять на мітинги озброені. Ножі, заточки, підготовлені металеві прути та кийки, флагштоки — такі металеві труби, якими якщо по голові, то і вбити можна. І хороші сформовані команди бойовичків», — сказав він, передає TUT.BY.

Силовики без розпізнавальних знаків уже кілька тижнів затримують і бʼють протестувальників. Зазвичай вони виходять на вулиці в балаклавах і з кийками. У відповідь на звинувачення у застосуванні надмірного насильства Карпенков сказав, що протестувальників ще не били «як слід».

«Це ви фашисти, а не ми фашисти. По-справжньому силу ми ще ні до кого не застосовували», — заявив Карпенков.