КДБ Білорусі заявив про підготовку «провокацій» у країні: «Винними хочуть зробити силовиків»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Комітету держбезпеки Білорусі Іван Тертель заявив, що спецслужби нібито отримують інформацію «з різних джерел» про підготовку у країні «провокацій», в яких хочуть звинуватити силовиків. Він стверджує, що куратори — «за кордоном». Його заяву цитує держагентство БелТА.

Тертель вважає, що метою «провокацій» є дестабілізація ситуації в країні на тлі вуличної активності, яка «явно зменшується». Про які саме «провокації» йдеться, він не уточнює, але каже про «тяжкі наслідки».

«Тим самим практично [планують] використати останній шанс на реалізацію своїх планів. У цих умовах комітетом у взаємодії з іншими правоохоронними органами проводиться комплекс заходів щодо перевірки інформації, встановленню всіх причетних осіб та притягнення їх до відповідальності», — сказав глава КДБ і закликав громадян «бути пильними».

У Міністерстві внутрішніх справи Білорусі заявили, що вогнепальну зброю будуть застосовувати проти «протестувальників, які піднімуть «руку із заточкою» на правоохоронців». Раніше у відомстві попереджали про застосування бойової зброї та спецзасобів на акціях протесту «в разі необхідності».

13 жовтня лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку і дала йому час до 25 жовтня для виконання трьох обов’язкових умов.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти самого Лукашенка. Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада та Велика Британія.