У Євросоюзі узгодили запровадження санкцій проти Лукашенка. Європейські країни скоротять двосторонню співпрацю з Білоруссю

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Євросоюзі узгодили запровадження санкцій проти Лукашенка. Європейські країни скоротять двосторонню співпрацю з Білоруссю

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу ухвалили рішення про введення санкцій проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомили у пресслужбі Ради міністрів ЄС.

«Рада рішуче засуджує насильство, що застосовується білоруською владою проти мирних демонстрантів, і закликає звільнити всіх довільно затриманих осіб, включаючи політичних вʼязнів. На цьому тлі в висновках згадуються обмежувальні заходи, введені щодо 40 осіб, відповідальних за шахрайський характер президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів, і вказується на готовність ЄС ухвалити подальші обмежувальні заходи щодо організацій і високопоставлених посадових осіб, зокрема Олександра Лукашенка, якщо ситуація не покращиться», — йдеться у спільній заяві.

Також голови МЗС країн ЄС наголосили, що президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, а Олександр Лукашенко не має демократичної легітимності.

Окрім цього у Євросоюзі заявили, що скоротять двосторонню співпрацю з білоруською владою на центральному рівні, збільшать свою підтримку білоруського народу і громадянського суспільства і змінять двосторонню фінансову допомогу.

«ЄС негайно надав додаткові фінансові ресурси жертвам насильства, організаціям громадянського суспільства та незалежних ЗМІ. ЄС готовий істотно активізувати свою політичну участь, галузеву співпрацю та фінансову допомогу Білорусі за умови, що її влада поважатиме принципи демократії, верховенства закону і прав людини, припиняючи репресії і зловживання», — додали у Раді міністрів ЄС та закликали білоруську владу до всебічного загальнонаціонального діалогу, запевнивши у готовності підтримати мирний демократичний перехід за допомогою різних інструментів, включаючи всеосяжний план економічної підтримки демократичної Білорусі.

  • Раніше глава Міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас перед зустріччю зі своїми європейськими колегами у Люксембургу запропонував внести Олександра Лукашенка до нового санкційного списку ЄС.
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • Євросоюз 2 жовтня ввів санкції проти 40 посадовців Білорусі, при цьому Лукашенко у список не потрапив. Президент Франції Емманюель Макрон пояснив таке рішення тим, що введення обмежень проти Лукашенка відбилося б на вимозі Брюсселя почати діалог з опозицією та звільнити політвʼязнів.
  • Білорусь у відповідь ухвалила власний список санкцій. Незабаром санкції проти Білорусі ввели США. Україна теж планує приєднатися до санкцій.