Глава МЗС Німеччини запропонував ЄС ввести санкції особисто проти Лукашенка. Цього домагається і білоруська опозиція

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава МЗС Німеччини запропонував ЄС ввести санкції особисто проти Лукашенка. Цього домагається і білоруська опозиція

BMJV / Flickr

Глава Міністерства закордонних справ Німеччини Хайко Маас запропонував внести самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у новий санкційний список Євросоюзу.

Про це Маас заявив перед зустріччю зі своїми європейськими колегами у Люксембургу, повідомляє німецький Der Spiegel.

«Насильство з боку режиму Лукашенка продовжується», — наголосив Маас, запропонувавши ввести новий пакет санкцій і зазначивши, що Лукашенко теж має бути у цьому списку.

Ввести персонально санкції проти Лукашенка закликає і лідерка білоруської опозиції, екскандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська. Вона наголосила, що на зустрічах з європейськими лідерами намагається це донести.

«Список санкцій нікого не лякає, він досить символічний, але Лукашенко повинен у ньому бути […] Адже вони всі [країни ЄС] визнали Лукашенко нелегітимним, задекларували це, а в списку не включили. Який коридор для діалогу ви йому залишаєте? У нас в Білорусі багато офіційних осіб, з якими можна вести діалог, і те, що ви включите його до списку санкцій на вʼїзд в ЄС і блокування рахунків, не означає, що ви не можете спілкуватися з ним далі. Вето на спілкування адже немає, це просто список санкцій, одне іншого не виключає, це просто символічний крок повинен бути», — сказала Тихановська в інтерв’ю TUT.by.

Напедодні у центрі Мінська силовики жорстко розганяли мітингувальників на «Марші гордості», застосовуючи проти людей водомети, світлошумові гранати і навіть стріляли. Загалом на Марші затримали понад 600 осіб, серед них десятки журналістів.