У Білорусі на «Марші гордості» затримали понад 600 осіб. Серед них десятки журналістів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Білорусі під час масової акції протесту «Марш гордості» силовики і невідомі в балаклавах з кийками затримали 602 демонстрантів.

Про це повідомляє правозахисний центр «Весна».

Більша частина затримань сталася в Мінську. Там силовики застосовували проти людей водомети, світлошумові гранати і навіть стріляли. Затримання проводилися навіть після закінчення акції. Також протестувальників затримували в Бобруйську, Гродні, Солігорську, Бресті, Могильові, Гомелі, Вітебську та Ліді.

За даними Білоруської асоціації журналістів, серед затриманих не менше 30 журналістів. При цьому всі вони працювали в синіх розпізнавальних жилетах преси.

Учасники акції і очевидці стверджують, що за масштабами затримань і застосувань спецзасобів проти людей 11 жовтня було схоже з першими днями протестів після виборів президента (9—12 серпня).

Білоруська опозиціонерка, екскандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила про новий етап насильства в своїй країні.

«Я не сплю, як і всі білоруси зараз. Сотні затриманих, масові побиття, кров — це єдина відповідь, на яку вони здатні. За два місяці ми заплатили за свою свободу дуже страшну ціну. Але нас — більше, і ми добʼємося свого. Ви самі знаєте, що робити», — написала вона в Telegram.

  • 11 жовтня в містах Білорусі і в столиці був запланований «Марш гордості». У Мінську люди планували піти до вʼязниці Володарка і СІЗО КДБ, яке напередодні відвідав Олександр Лукашенко, щоб провести зустріч з членами Координаційної ради Білорусі та Обʼєднаного штабу. Акції почали жорстко розганяти ще до початку.