Тихановська оголосила ультиматум Лукашенку — три вимоги і 13 днів для виконання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Тихановська оголосила ультиматум Лукашенку — три вимоги і 13 днів для виконання

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Лідерка білоруської опозиції, екскандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська оголосила ультиматум самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку і дала йому 13 днів — до 25 жовтня — для виконання трьох обов’язкових умов. Про це повідомили в її Telegram-каналі.

«Минуло два місяці політичної кризи, насильства і беззаконня — і з нас досить. 25 жовтня ми оголошуємо Народний ультиматум. У режиму є 13 днів, щоб виконати три обовʼязкові вимоги», — підкреслила Тихановська і назвала вимоги:

  • Лукашенко повинен оголосити про відставку.
  • Насильство на вулицях має зупинитися повністю.
  • Усіх політвʼязнів мають звільнити.

Тихановська наголосила, що якщо до 25 жовтня вимоги не виконають, то Білорусь мирно вийде на вулиці з «Народним ультиматумом» і вже наступного дня — 26 жовтня — почнеться національний страйк на всіх підприємствах, блокування доріг і «обвал продажів у державних магазинах».

«У вас є 13 днів, щоб виконати три умови. У нас є 13 днів, щоб підготуватися, і весь цей час білоруси будуть продовжувати свій мирний і наполегливий протест. […] Якщо ви чекали наказу — то ось наказ», — звернулася опозиціонерка до Лукашенка.

У самопроголошеного президента поки ніяк не відреагували на ультиматум Тихановської.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Президент Франції Емманюель Макрон пояснив таке рішення тим, що введення обмежень проти Лукашенка відбилося б на вимозі Брюсселю почати діалог з опозицією та звільнити політвʼязнів. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти самого Лукашенка.
  • Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада та Велика Британія.