«Треба жорсткішою бути». Тихановська вперше за 4 місяці поговорила з чоловіком, якого утримують у СІЗО

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Треба жорсткішою бути». Тихановська вперше за 4 місяці поговорила з чоловіком, якого утримують у СІЗО

Ясамойла / Wikipedia

Білоруська опозиціонерка, екскандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська вперше після виїзду з країни поговорила телефоном зі своїм чоловіком Сергієм Тихановським, який перебуває у СІЗО.

Про це повідомляється у її Telegram-каналі.

«Відбулася телефонна розмова Світлани та Сергія Тихановських. Це перша розмова за 4 місяці, за 134 дні», — йдеться у повідомленні.

Пізніше у Telegram-каналі з’явилася розшифровка телефонної розмови подружжя. Зокрема, Тихановський розпитував про дітей, розповідав, чим займається у СІЗО та закликав дружину вдатися до більш рішучих дій щодо самопроголошеної влади Білорусі: «Треба якось жорсткішою бути».

«Робимо все можливе, щоб швидше ви всі вийшли. Не знаю, як довго це може тривати. Але сподіваємося, що дуже скоро. Робимо все необхідне для зміни ситуації в республіці. Я тримаюся тільки завдяки білорусам. Знаю, що відступати ми не можемо і ніколи цього не зробимо, поки ви всі не будете звільнені. Жорсткішою? Я переживаю просто за всіх, хто у в’язниці перебуває — щоб на вас це всіх не відбилося. Але значить будемо жорсткішими», — запевнила Світлана Тихановська.

Також опозиціонерка розповіла про підтримку канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емманюеля Макрона.

«Хороші люди. Підтримують нас. Не визнають легітимність однієї людини. Вірять в нашу перемогу, тому що наше діло праве. Це все незвично і для Білорусі, і для зарубіжних країн. Всі білорусами захоплюються. Але всі вірять у нас. І всі білоруси в себе повірили. Зараз немає одного лідера, який керує всім, що відбувається. У нас двори організовуються в групи, райони збираються — люди самі собі лідери. Децентралізація протесту. Немає такого, щоб одного лідера забрати — і все. Звичайно, люди бояться, але борються самі з собою і виходять. Точно ніхто не зупиниться. Наступне, що має статися, — це переговори з владою. Вони нікуди не дінуться», — заявила вона.

Окрім цього Тихановська прокоментувала слова самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, що він нібито дав їй 15 тисяч доларів «на проживання у Литві».

«Ну, плюс ще 900 тисяч за диваном», — пожартувала вона.

Після розмови з чоловіком Тихановська також відреагувала на зустріч Лукашенка в СІЗО із опозиціонером Віктором Бабариком та іншими затриманими.

«Сьогоднішні події — це результат нашого з вами тиску. Цією зустріччю Лукашенко визнав існування політвʼязнів, яких раніше називав злочинцями. І якщо він хотів показати готовність до діалогу, то повинен звільнити політвʼязнів негайно. Діалог у тюремній камері не ведеться. Він говорить про конституційну реформу, але робить це, тільки щоб послабити наш протест. Ми продовжимо жорстко стояти на своєму і мирно домагатися нових виборів», — заявила вона.