Німеччина, Литва, Естонія та Словаччина відмовились визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Німеччина, Литва, Естонія та Словаччина відмовились визнавати Лукашенка президентом Білорусі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Ряд європейських країн заявив, що не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі — навіть після інавгурації, яку він сам собі влаштував. Зокрема, Міністерство закордонних справ Литви вважає, що «інавгурація», яка відбулась у Мінську, є фарсом.

«Який фарс. Підроблені вибори. Підроблена інавгурація. Колишній президент Білорусі не стає менш колишнім. Його нелегітимність — це факт з усіма наслідками, що випливають», — зазначив у Twitter глава литовського МЗС Лінас Антанас Лінкявічюс.

Глава МЗС Словаччини Іван Корчок написав у Twitter, що Олександр Лукашенко не має ніякої легітимності, щоб керувати своєю країною.

«Він несе відповідальність за президентські вибори в Білорусі, які не були ні вільними, ні справедливими. Словаччина підтримує громадян Білорусі», - зазначив Корчок.

Офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт також заявив, що країна не визнає Лукашенка президентом Білорусі навіть після «інавгурації».

Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу зазначив, що «інавгурація» Лукашенка йде врозріз з усіма принципами демократії й він утратив свій мандат.

Чехія також приєдналась до інших держав і не визнала вибори в Білорусі: «Сьогоднішня інавгурація Олександра Лукашенка також є нелегітимною. Білоруське громадянське суспільство має повну підтримку Чехії. Білоруси заслуговують на свободу», — заявив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петржичак.

Глава МЗС Данії Йеппе Кофод зазначив, що Лукашенко підтвердив власну нелегітимність, влаштувавши таємну інавгурацію.

«Білорусі потрібні вільні і справедливі вибори і демократично обраний президент. Сфальсифіковані вибори повинні вести Лукашенко не в президентський палац, а в списку санкцій Євросоюзу», — додав Кофод.