«Відкритий і неприйнятний тиск». Росія приєдналася до дзеркальних санкцій Білорусі проти ЄС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Відкритий і неприйнятний тиск». Росія приєдналася до дзеркальних санкцій Білорусі проти ЄС

Росія приєдналася до білоруських санкцій, введених у відповідь на обмеження з боку Європейського Союзу.

Про це пише TUT.by.

За словами речниці МЗС Росії Марії Захарової, санкції ЄС — «відкритий і неприйнятний тиск на білоруську владу». Вона додала, що з боку ЄС ані слова не сказано на підтримку конституційної реформи, «націленої на лібералізацію політичної системи Білорусі шляхом загальнонаціонального діалогу». «Що має відбуватися не на вулицях, а в рамках національного правового поля із залученням усіх верств білоруського суспільства», — додала вона.

Захарова також підкреслила, що рішення ЄС порушують один з ключових принципів Статуту ООН і Гельсінського Заключного акту ОБСЄ — невтручання у внутрішні справи.

«Відповідно до союзницьких зобовʼязань білоруська відповідь списку санкцій, яка набрала чинності відсьогодні, починає автоматично застосовуватися й в Російській Федерації», — заявила вона.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка. Останні тижні у країні у вихідні проводять «Жіночі марші».
  • У пʼятницю Європейський Союз ввів санкції проти 40 чиновників Білорусі за фальсифікацію виборів, розгін протестів і побиття людей. У відповідь Білорусь запровадила дзеркальні обмеження.