«Медиазона»: У Мінську від дій міліції постраждали щонайменше 1,3 тисячі протестувальників — більшість із них побили після затримання

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

tut.by

В ході протестів проти фальсифікацій на виборах президента Білорусі, на яких ушосте переміг Олександр Лукашенко, від міліцейського насильства постраждали щонайменше 1376 людей. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість була побита вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.

Такі дані опинилися в розпорядженні видання «Медиазона» завдяки джерелам у Слідчому комітеті.

В документах СК Білорусі було зафіксовано медичні діагнози, які ставили протестувальникам, привезеним до мінських лікарень із травмами після виборів — з 9 серпня по 13 вересня. Ця інформація ніколи не була опублікована.

Найбільше за все під час протестів постраждали молоді чоловіки, більше всього травм отримали від спецзасобів — гумових куль та світлошумових гранат. Всього до лікарень звернулися 1319 чоловіків і 57 жінок.

Найвищим число постраждалих було 10 серпня — тоді з травмами до лікарень звернулася 291 людина. Також у цей день правоохоронці затримали та протягом кількох діб били близько 3 тис. осіб.

Більшість травм і поранень стосувалися грудної клітини, трохи менше — голови. При цьому важкість травм голови була вищою. Всього медики зафіксували 458 травм голови та 479 травм грудей в чоловіків, і 17 та 9 відповідно у жінок.

Зазначається, що невелика кількість постраждалих жінок обумовлена тим, що вони рідше виходили на протести в перші дні після виборів, коли міліція била всіх без розбору. При цьому жінок били так само сильно, як і чоловіків. Найстаршій постраждалій було 72 роки — міліціонери побили жінку та зламали їй руку.

Аналіз вогнепальних поранень говорить про те, що силовики навмисно цілились у голову, груди та живіт.

Радыё Свабода

Один з постраждалих від пострілу в груди (Олександр Тарайковський) помер, інший отримав пошкодження легень. Один постраждалий після пострілу в живіт переніс розрив кишечника. Влучення в голову як правило призводили до черепно-мозкових травм — струсів мозку, переламу щелеп, носів, травм очей.

Також фіксували численні травми, пов’язані з розривом світлошумових гранат — одному з протестувальників вибухом відірвало стопу, іншому зламало кістки в нозі та руці, третьому пошкодило хребет. Ще один отримав поранення легень від уламка гранати.

У документах СК значиться, що троє людей отримали травми, пов’язані з сексуальним насильством — двоє дорослих чоловіків і один 17-річний хлопець. Їх ґвалтували в автозаку по дорозі до СІЗО або ж у його стінах.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • За даними ЦВК Білорусі Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала з країни до Литви. А Лукашенко 23 вересня влаштував собі «інавгурацію», про яку нікому не повідомили.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкцій проти 40 посадовців, при цьому Лукашенко до списку не потрапив. Президент Франції Емманюель Макрон пояснив таке рішення тим, що введення обмежень проти Лукашенка відбилося б на вимозі Брюсселю почати діалог з опозицією та звільнити політвʼязнів. Проте вже 12 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу узгодили запровадження санкцій проти самого Лукашенка.
  • Раніше санкції проти Білорусі ввели США, Канада та Велика Британія.