Розслідування CIT спростовує офіційну версію: Першого загиблого на протестах у Білорусі вбили спецпризначенці

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Розслідування CIT спростовує офіційну версію: Першого загиблого на протестах у Білорусі вбили спецпризначенці

Белсат

Перший та поки єдиний офіційний загиблий внаслідок протестів у Білорусі Олександр Тарайковський помер не від вибуху невідомого пристрою в руці — його вбили спецпризначенці. Про це йдеться у розслідуванні команди Conflict Intelligence Team (CIT), яка займається дослідженням воєнних конфліктів, зокрема в Україні.

Розслідувачі покадрово переглянули відео, яке публікували в день смерті Тарайковського — на ньому не видно вибухового пристрою, зате видно спалах від пострілу з боку шеренги силовиків, після якого протестувальник впав.

У ніч проти 11 серпня в Мінську зʼявилася група бійців у зеленій формі та зі зброєю — CIT ідентифікувала їх як бійців спецпідрозділу КДБ Білорусі «Альфа» або спецпризначенців МВС «Алмаз» (якість відео не дозволила їх відрізнити). Дослідник Роберт Лі визначив їхнє озброєння як дробовики Benelli M4 і гранатомети ГМ-94 (і ті, і інші можуть стріляти гумовими кулями).

«У будь-якому випадку це відео спростовує версію МВС Білорусі про самопідриви, оскільки ніякого спалаху від вибуху в руці протестувальника не видно, тоді як спалах від пострілу одного зі спецпризначенців у шерензі, навпаки, видно дуже добре», — зазначили у Conflict Intelligence Team.

Нагадаємо, що увечері 10 серпня МВС повідомило про першого і поки єдиного офіційного загиблого. За версією силовиків, під час протистояння зі спецпризначенцями, які прибули, щоб розблокувати Пушкінську площу, один з протестувальників намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій у бік правоохоронців. Пристрій вибухнув у нього в руці, чоловік отримав несумісні з життям травми.

Дружина загиблого розповіла BBC, що Олександр пішов на мітинг, адже був обурений тим, що на вулицях затримують учасників акції. У коментарі виданню Tut.by вона повідомила, що у лікарському свідоцтві про смерть чоловіка вказано, що основна причина смерті — відкрита рана грудної клітини, а помер він від масивної трати крові.

Також зазначимо, що 10 серпня спецпризначенці в Мінську почали стріляти гумовими кулями по активістах. Тоді було поранено двох журналістів, хоча вони були у жилетах для преси і носили значки.