«Золоте дно». Білоруський опозиційний канал Nexta опублікував фільм-розслідування про статки Лукашенка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Золоте дно». Білоруський опозиційний канал Nexta опублікував фільм-розслідування про статки Лукашенка

Палінчак Михайло / УНІАН

Білоруський опозиційний ресурс Nexta оприлюднив фільм-розслідування «Лукашенко. Золоте дно» про статки самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Відео опубліковане на YouTube-каналі ЗМІ.

У фільмі тривалістю майже півтори години розповідається про нерухомість, автопарк, коштовні подарунки, витрати та корупційні схеми політика.

За даними розслідувачів, Лукашенко володіє 18 резиденціями — державними та подарованими бізнесменами. Зокрема, журналісти називають палац у місті Шершун (Мінська область), що офіційно належить російському олігархові Михайлу Гуцерієву, який входить до 50 найбагатших людей РФ — за даними Forbes, його статки оцінюють у $2,1 млрд.

У Білорусі Гуцерієв володіє будівельною компанією «Ю-строй», готелем Renaissance Minsk, ангаром для бізнес-авіації в аеропорту (Мінськ) і компанією «Славкалій». Він стверджує, що резиденція належить йому, а її будівництво коштувало $40 млн. Натомість Nexta запевняє, що користується палацом Лукашенко, який «обміняв» його на $1,4 млрд доларів Гуцерієву для будівництва гірничо-збагачувального комплексу. Ці кошти Китай надав Білорусі як кредит під гарантії.

«У мене в руках опинилися документи. На них хтось, видно, забув викреслити, там було написано, що згідно з листом служби безпеки президента, треба передати відповідну кімнату для охорони. Тобто це вже говорить про те, що цим займалися відомства», — розповів журналіст.

Ще одним підтвердженням зведення палацу для Лукашенка журналісти називають те, що за три кілометри від резиденції розташована база ППО з комплексами С-300 російського виробництва.

Окрім цього, у фільмі озвучують вартість обслуговування резиденцій Лукашенка. За даними обізнаних співрозмовників розслідувачів, на це витрачаються десятки мільйонів доларів щомісяця. Також автори розслідування вважають, що у Палаці Незалежності в Мінську — іншій резиденції — існують локації, куди «ніколи в житті не запустять» екскурсії, які «водять за суворо відведеним маршрутом».

Журналісти нарахували в самопроголошеного президента Білорусі близько 10 дорогих автомобілів:

  • дві Audi A8 за €100 тисяч кожна;
  • Maybach за €1,5 млн, який йому нібито хтось подарував;
  • новіший броньований Maybach Pullman Guard із мінібаром і масажними кріслами за €1,4 млн;
  • Rolls-Royce Phantom Coupe за €170 тисяч;
  • броньований Mercedes-Benz C-Class 5 покоління за €160 тисяч;
  • Tesla, нібито подарована Ілоном Маском, за понад €100 тисяч;
  • Mercedes-Benz GL-клас за €131 тисячу;
  • Mercedes C-Class 4 покоління за €200 тисяч.

До того ж молодий Лукашенко, за спостереженнями розслідувачів, їздив Mercedes 600 (W140), розширена версія якого на той час коштувала €80 тисяч, та раритетною Газ-14 «Чайка», яку нині оцінюють у €30 тисяч.

Не забули журналісти і про ексклюзивні авторучки Montegrappa з гербом за €2—4 тисячі, які Лукашенко роздає як сувеніри, його лижний костюм за €4 тисячі та низку інших «подарунків».

В авіапарку «народного президента» виявили літаки Boeing 737, Boeing 767, Gulfstream G550, Canadair CRJ-200 та елітний гелікоптер AgustaWestland AW139.

Сам Лукашенко неодноразово заявляв, що не має багатств, а майже все, чим він користується, належить державі.

Окрім Гуцерієва, в коло наближених до Лукашенка бізнесменів входять власник компанії «Тютюн-Інвест» і мережі торговельних центрів «Корона» Павло Топузідіс та ще один тютюновий магнат Олексій Олексін. Усі вони отримують певні бонуси для свого бізнесу в обмін на «подарунки» Лукашенку.

За словами журналістів, цей фільм є лише початком серії розслідувань про «корупцію в оточенні Лукашенка», і вони вже почали роботу над новим фільмом.