Суд Білорусі виніс звинувачувальні вироки двом чоловікам, яких намагалися затримати силовики. Один з них вже мертвий

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Суд Бресту виніс звинувачувальні вироки вбитому Геннадію Шутову і його другові Олександру Кордюкову, які 11 серпня 2020 року в активну фазу протестів проти режиму Олександра Лукашенка намагалися уникнути затримання силовиками.

Як повідомляє TUT.BY, Шутова визнали винним у спротиві з застосуванням насильства, а Кордюкова — у замаху на вбивство правоохоронця.

Потерпілими суд визнав двох бійців Сил спеціальних операцій (капітана Романа Гаврилова та прапорщика Арсенія Голіцина), які ввечері 11 серпня намагалися затримати Шутова і Кордюкова.

За версією слідства, Шутов і Кордюков напали на спецпризначенців, які в цивільному вишукували учасників акції протесту. Кордюков нібито вдарив металевою трубою Гаврилова по голові, і той, вихопивши пістолет, зробив попереджувальний постріл у повітря. Кордюков після цього кинув трубу в спецпризначенця і почав тікати. Голіцин погнався за Кордюковим і двічі вистрілив навздогін, поки той не зник. Гаврилов же затримував Шутова, який «чинив опір із застосуванням насильства». Шутов нібито намагався повалити на землю Гаврилова і боєць вирішив відкрити вогонь з пістолета, випадково поціливши Шутову у потилицю. Шутов від поранення помер.

Кордюков розповів іншу історію. За його версією, вони з Шутовим після розпивання настоянки в гаражі пішли подивитися на протести здалеку. Кордюков дорогою знайшов шматок труби, і коли вони помітили неподалік двох чоловіків, то вирішили у них поцікавитися, що відбувається. Замість відповіді Кордюков отримав удар і інстинктивно завдав удару трубою силовику в ділянку лівого стегна.

«Гаврилов і Голіцин повернулися до нас з Шутовим обличчям і, трохи відступивши назад, дістали пістолети. Хтось із них крикнув: «Обличчям вниз, виродки, завалю». З їх боку пролунав постріл. Боковим зором я помітив, що Геннадій, перебуваючи лівіше від мене, починає опускатися на коліна, тримаючи руки за головою. По-моєму, в той момент він стояв спиною до Гаврилова. Голіцин в цей час направив на мене пістолет, цілячись мені в голову. Злякавшись за своє життя, я почав тікати, кинувши на землю трубу», — розповів Кордюков, додавши, що після цього почув постріли.

Кордюкову суд дав 10 років колонії. Обвинувальні вироки звільняють від кримінального переслідування Гаврилова і Голіцина.

  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають із серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Проти Лукашенка та його оточення санкції ввели країни ЄС, США, Канада і Британія.
  • 18 лютого суд у Мінську виніс вирок двом журналісткам телеканалу «Белсат» Катерині Андрєєвій і Дарії Чульцовій за стрім з акції протесту. До цього 18-річну учасницю протестів засудили до двох років колонії за розпис щитів силовиків.