У Білорусі 18-річну учасницю протестів засудили до двох років колонії — за розпис щитів силовиків та «образу» Лукашенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі 18-річну учасницю протестів засудили до двох років колонії — за розпис щитів силовиків та «образу» Лукашенка

Наша Ніва

У Білорусі суд ухвалив рішення відправити 18-річних учасників акції протесту Софію Малашевич і Тихона Клюкача до колонії на два і півтора року відповідно. Про це повідомляє TUT.by.

За версією слідства, вони брали участь в акції протесту біля Палацу незалежності у Мінську у вересні. Обвинувачення стверджує, що вони рухалися по проїжджій частині, «гучно» плескали в долоні і використовували опозиційну символіку.

Софії також предʼявили звинувачення у хуліганстві. У звинуваченні вказано, що дівчина «нанесла вульгарні написи» на загороджувальних щитах, які належали військовій частині та були виставлені біля Палацу незалежності. Цим, кажуть в обвинуваченні, дівчина нанесла збитків на суму 103 рублі (39 гривень).

Крім того, її звинуватили в «образі» самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. За версією слідства, в серпні вона двічі показувала плакат з образливим написом, «демонструючи соціальну нетерпимість до представників влади».

Софія і Тихон визнали свою провину. Їх захисники планують оскаржувати рішення суду.

«Я відсиділа два місяці в СІЗО і за цей час зрозуміла, що вʼязниця людей ніяк не змінить: вона зробить тільки гірше […] Я визнаю свою активну участь в мітингу. Але я не погоджуся з […] покаранням», — наголосила дівчина.