Низка резиденцій, елітні автомобілі та годинник за €20 тисяч. Журналісти розповіли про статки Лукашенка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Журналісти виявили у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка низку великих резиденцій, елітний автопарк, у якому є також ексклюзивні автомобілі, два літаки та коштовний годинник.

Про це йдеться у матеріалі «Радіо Свобода».

За даними журналістів, Лукашенко використовує щонайменше 7 заміських резиденцій. Постійною є колишня дача радянського маршала Тимошенка — площею 88 гектарів із озером, парком та триповерховим будинком у 1 500 кв. м. Маєток розташований у містечку Острашицький Городок під Мінськом та має назву «Озерний».

Окрім цього, в Лукашенка є резиденція «Заславль» на березі Мінського моря площею майже 40 га з кількома маєтками, тенісними кортами, садом і басейном; у Березинському біосферному заповіднику на озері Плавна загальною площею 1,4 га; резиденція на Браславських озерах (на березі озера Волос) в заповіднику «Інтерлейк» площею 14 гектарів; резиденція у Віскулах на території Національного парку «Біловезька пуща».

До того ж самопроголошений президент Білорусі зупиняється у резиденції «Александрія-2» (офіційно належить «Белнафтогазу») у Могильовській області — з кількома основними і гостьовими будинками, спортивним майданчиком і котеджем, у «Комплексі для обслуговування делегацій у Припʼятському національному парку», на території якого є кілька десятків будівель, вертолітний майданчик, спортивний комплекс та гостьові будинки, — резиденція розташована поблизу агромістечка Лясковичі Петриківського району.

Ще три резиденції розташовані у Мінську (зокрема, на Карла Маркса, 38, та Палац Незалежності на проспекті Переможців).

Журналісти виявили в Лукашенка і дорогий автопарк — до нього входять ексклюзивний Maybach 62 вартістю від €367 тисяч до пів мільйона (сам Лукашенко запевняв, що йому машину подарували), Mercedes Pullman W22 вартістю кількасот тисяч євро, Rolls-Royce Phantom Coupe вартістю від €170 тисяч, Tesla вартістю €100 тисяч, а також Gelandewagen, Audi A8 II, Audi A8 III та преміуммоделі Mercedes — коштують десятки тисяч євро кожна.

Самопроголошений президент Білорусі також користується двома літаками: придбаним у 2012 році Boeing 767-32K (ER) вартістю $100 млн — раніше належав Туркменбаші, а також діловим реактивним літаком «Гольфстрім G550» вартістю $60 млн, але у Лукашенка заперечують, що він йому належить. До цього Лукашенко використовував Boeing 737-8EV, його вартість також становить близько $100 мільйонів.

У вересні 2009 року журналісти сфотографували годинник на руці Лукашенка — Patek Philippe Calatrava 5120j, корпус якого виконаний із 18-каратного жовтого золота, а ремінець зі шкіри алігатора. Коштує годинник близько €20 тисяч.

Окрім цього, сина Лукашенка бачили на велосипеді Canyon із карбоновою рамою, коштує він приблизно €7,5 тисяч. У самопроголошеного білоруського лідера був дешевший велосипед. Пізніше його прессекретар Наталія Ейсмант заявила, що «велосипеди були подаровані».