Протести у Білорусі тривають вже 100 днів. У понеділок мітингували пенсіонери та медики

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Протести у Білорусі тривають вже 100 днів. У понеділок мітингували пенсіонери та медики

Telegram / TUT.by новости

У Білорусі вже 100 днів тривають протести проти офіційних результатів президентських виборів і насильства з боку силовиків.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У «ювілейний» день протестів в центрі Мінська зібралися пенсіонери, які проводили Марш жалоби в памʼять про загиблого Романа Бондаренка, а також медичні працівники, які вийшли на акцію солідарності «Білий щит». Учасники Маршу жалоби пройшли проспектом Незалежності до площі Якуба Колласа. Мітингарі несли плакати в памʼять про Бондаренка, чорні стрічки, а також біло-червоно-білі прапори й квіти. Крім того, присутні скандували: «За що вбили Рому?», «Не забудемо, не пробачимо», «Бабусі та дідусі, йдемо до перемоги». Колону супроводжували мікроавтобуси із затемненими вікнами.

За годину до початку акції площу Незалежності, де був оголошений збір учасників, оточили силовики. Крім того, перед початком маршу була закрита для посадки і висадки пасажирів найближча станція метро «Площа Леніна», потяги прямували без зупинки.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні і затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Під час протестів від міліцейського насильства постраждали понад 1 300 осіб. Кожен третій отримав серйозні травми, при цьому більшість побили вже після затримання, є інформація про три випадки зґвалтування.