Ув’язнений Навальний заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. У колонії йому дають лише знеболювальне

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ув’язнений Навальний заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. У колонії йому дають лише знеболювальне

Пресслужба Московського міськсуду

Опозиційний політик Олексій Навальний, якого ув’язнили відразу після прибуття до Росії, заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. Він підозрює защемлення нерву, внаслідок якого втратив чутливість у нозі та не може нормально ходити, однак адміністрація колонії дає йому лише знеболювальне.

Про це йдеться на сайті політика.

Згідно із заявою опозиціонера, одразу після переведення до колонії в лютому він відчував гострий біль у спині та щодня вимагав медичної допомоги. Лікаря до нього пустили лише в березні, однак той не встановив діагноз і не призначив лікування.

Відтоді стан Навального погіршився — він скаржиться, що біль поширився на праву ногу, яка втратила чутливість у районі голені, що ускладнює ходьбу. За його словами, адміністрація колонії дає лише знеболювальні препарати та відмовляється пустити для обстеження запрошеного ним фахівця.

Опозиціонер вважає таке ставлення «знущанням» і заявляє, що розвиток його захворювання — наслідок дій та бездіяльності уповноважених осіб, які не дають йому доступу до лікування.

«Звертаю увагу, що я не вимагаю для себе виняткових умов або привілеїв... Моя вимога медичної допомоги загального характеру та спеціалізації стосується основних прав засуджених», — йдеться в заяві політика з колонії.

Навальний також поскаржився, що його без видимих причин поставили на профілактичний облік як схильного до втечі, через це один зі співробітників колонії вночі щогодини будить його та знімає на камеру, що порушує право ув’язненого на восьмигодинний сон, гарантоване постановою уряду. При цьому над ліжком Навального завжди увімкнена відеокамера.

Також опозиціонеру виносять догани, якщо він прокидається на 10 хвилин раніше, оскільки це порушує необхідність ув’язненого спати вісім годин. Сукупність цих заходів проти себе Навальний вважає тортурами.

Як зазначив адвокат Вадим Кобзєв, якому сьогодні вдалося потрапити до підзахисного, його не просто не лікують.

«Йде свідома стратегія на підрив його здоров’я… Усе це, природно, призвело до того, що почалося ускладнення, і зараз у нього втрата чутливості правої ноги, гострі болі, нога перестає слухатися, і такими темпами йому знадобляться милиці», — написав він у Twitter.

Адвокат також зазначив, що раніше Навальний забороняв публічно висвітлювати інформацію про стан його здоров’я, однак після вчорашньої заборони на побачення з ув’язненим команда захисту вирішила розповісти про це.

За словами дружини політика Юлії, проблеми зі спиною почалися ще в СІЗО та прогресували після переведення до колонії у Володимирській області. Фахівці призначили Навальному лікувальну гімнастику, однак пенітенціарне управління Росії не передає інструкції в’язню.

«Уже маючи досвід взаємодії з лікарями в омській лікарні, очевидно, що на лікарів, яких йому підсуне ФСВП (нагадаю ще раз: ці люди спеціально ховають вправи на папірці), ми покладатися не можемо. Я вимагаю надати Олексію можливість лікуватися у тих лікарів, яким він довіряє», — написала вона в Instagram.