Російський суд відповів на вимогу звільнити Навального: ЄСПЛ не має права давати вказівки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який вимагав негайно звільнити російського опозиціонера Олексія Навального, засудженого до 3,5 року тюрми.

Повний текст документа розмістили напередодні, 28 лютого, його цитує DW.

У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не є вищим судом для судової системи Росії, не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, повʼязану з виконанням вироків, що набули законної сили».

У документі заявляють, що питання про звільнення Навального може бути вирішене тільки російським судом.

При цьому, Мосміськсуд вважає, що саме рішення ЄСПЛ по Навальному фактично є зверненням до уряду Росії, з чого робить висновок, що воно «предмета судового розгляду по справжньому матеріалу про скасування умовного засудження не стосується».

Разом з тим, у суді вважають, що при розгляді справи Навального не було порушень конституційних прав, Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Крім того, твердження захисту опозиціонера про підстави побоюватися за його життя і здоровʼя в тюрмі, а також про те, що позбавлення свободи мало політичні мотиви, в суді назвали «голослівними домислами».

Зазначимо, 20 лютого Московський міськсуд визнав законним рішення першої інстанції щодо тюремного терміну Навальному у справі «Ів Роше», але зарахував час, який політик провів під домашнім арештом і в СІЗО. Опозиціонер проведе в колонії загального режиму 2 роки і 5 місяців.