США закликали Росію «негайно і без усіляких умов» звільнити Навального

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США закликали Росію «негайно і без усіляких умов» звільнити Навального

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Іноземні політики та установи закликають Росію негайно скасувати вирок опозиційному політику Олексію Навальному, якого засудили до 2 років та 8 місяців колонії.

Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен заявив: «Сполучені Штати глибоко стурбовані рішенням російської влади засудити опозиціонера Олексія Навального до двох років і восьми місяців позбавлення волі з заміною умовного покарання тюремним увʼязненням. Як і будь-який громадянин Росії, пан Навальний має права, передбачені російською Конституцією, і Росія має міжнародні зобовʼязання поважати рівність перед законом і право на свободу вираження поглядів і мирних зібрань. Ми повторюємо наш заклик до уряду Росії негайно і безумовно звільнити пана Навального, а також сотні інших громадян Росії, незаконно затриманих в останні тижні».

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб зазначив, що Британія закликає до негайного і безумовного звільнення Олексія Навального і всіх мирних протестувальників і журналістів, затриманих протягом останніх двох тижнів.

«Вирок проти Олексія Навального — це жорсткий удар по чітко прописаним законом правам та принципу правової держави в Росії», — наголосив глава МЗС Німеччини Хайко Маас.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович наголосила, що рішення відправити Навального у колонію суперечить міжнародним зобовʼязанням Росії в області прав людини.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив: «Засудження Навального неприпустимо. Політичні розбіжності ніколи не є злочином. Ми закликаємо до його негайного звільнення. Повага до прав людини не підлягає обговоренню».

«З жахом дізнаємося новину про вирок Навальному. Італія висловлює серйозну заклопотаність цими подіями, які суперечать основним принципам демократії і верховенства закону», — зазначили в італійському МЗС.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррелль закликав негайно звільнити Навального й додав, що вирок суперечить міжнародним зобовʼязаням Росії.

Нагадаємо, 2 лютого суд у Москві відправив опозиційного політика Олексія Навального у виправну колонію на 3,5 року, хоча фактично він там пробуде 2 роки та 8 місяців (суд врахував, що він був 10 місяців під домашнім арештом). Вирок вирішили замінити, адже Навальний не приходив до Федеральної служби виконання покарань відмітитись як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, адже лікувався у Берліні від отруєння бойовою отрутою «Новачок». Захисники мають намір оскаржити вирок.