Російського політика Олексія Навального суд відправив до колонії — умовний термін замінили на реальний

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Симоновський суд Москви змінив опозиційному політику Олексію Навальному умовний термін 3,5 року на реальний у справі «Ів-Роше». Проте політик відбуде у колонії 2 роки і 8 місяців — суд врахував, що він був 10 місяців під домашнім арештом. Також йому призначили штраф у 500 тисяч рублів.

Навальний мовчки слухав вирок і малював на склі сердечко дружині Юлі, яка перед цим розплакалась.

«Не сумуй, все буде добре», — встиг політик сказати їй, коли його виводили із зали.

Після оголошення вироку команда Навального закликала всіх виходити на вулиці.

Змінити термін вирішили через те, що політик «багато разів» й «без причин» не приходив у поліцію відмітитись — він лікувався від отруєння «Новачком» у Берліні, а після виписки з клініки «Шаріте» (23 вересня) не зʼявився жодного разу. Врешті політика затримали 17 січня в аеропорту «Шереметьєво», коли він повернувся до Росії, й заарештували.

«Не дивлячись на профілактичні бесіди, Навальний неодноразово пропускав явки з неповажних причин», — заявила суддя, коли читала рішення. Вона додала, що Навальний повідомив Федеральній службі виконання покарань про виписку з «Шаріте» і своє проживання в готелі тільки через два місяці. У цей період він порушував свої зобовʼязання умовно засудженого, вважає суддя.

Також суд не взяв до уваги доводи захисту Навального, повʼязані з рішенням Європейського суду з прав людини: «Страсбург не висловлювався про незаконність вироку і президія Верховного суду не вважає його таким, що підлягає скасуванню». Нагадаємо, у жовтні 2017 року ЄСПЛ ухвалив, що вирок був довільним і необґрунтованим, і присудив виплатити братам Навальним компенсації на загальну суму в €76 тисяч.

Позицію захисту Навального в тому, що він не переховувався від органів виконання покарань, а лікувався в Німеччині, суд не взяв до уваги, оскільки ще до шпиталізації він «неодноразово ухилявся від явки до інспекції».

У Навального і його захисту є 10 діб на оскарження постанови, адвокати опозиціонера вже заявили про такі плани.

Перед вироком політик виступив зі словом: «Справа, за якою я перебуваю тут чомусь, у цій дивній клітці, вона повністю сфабрикована. Мало того, Російська Федерація визнала це. Половинчасто. Тому що мені навіть виплатили компенсацію у цій справі, тим самим визнавши рішення ЄСПЛ. Незважаючи на це, мій брат три з половиною роки відсидів у вʼязниці у цій справі, яка — ще раз — була сфабрикована. [...] Причина цього всього — ненависть і страх однієї людини, що живе в бункері. Тому що я завдав йому смертельної образи тим, що просто вижив, після того як мене намагалися вбити за його наказом».

Навальний додав, що головне у цій справі — не посадити його, а залякати величезну кількість людей.

«І головне, що я хочу сказати. Цей процес, я дуже сподіваюся, не буде сприйнятий людьми як сигнал того, що вони повинні більше боятися. Це ж не демонстрація сили — Росгвардія і ось це все. Це ж демонстрація слабкості. Просто слабкості. Мільйони і сотні тисяч посадити не можна. І я дуже сподіваюся, що люди будуть все більше і більше усвідомлювати це. І коли вони усвідомлять — а такий момент прийде, — все це розсиплеться. Тому що ви не посадите всю країну», — наголосив політик.

Після озвучення вироку Росгвардія почала стягувати своїх бійців на Манежну площу, де заплановані акції протесту.

Правозахисний медіапроєкт «ОВД-Инфо» повідомляє, що у Москві у цей день затримали щонайменше 356 людей.