У Росії 2 лютого суд над Навальним — йому хочуть замінити умовний термін на реальний. Соратники скликають акцію

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Росії 2 лютого суд над Навальним — йому хочуть замінити умовний термін на реальний. Соратники скликають акцію

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Сьогодні, 2 лютого, Московський міський суд розглядатиме клопотання Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) про заміну опозиціонеру Олексію Навальному у справі «Ів Роше» умовного терміну покарання (3,5 року) на реальний термін увʼязнення.

Засідання призначене на 11:00 (на 10:00 за київським часом).

Напередодні Генпрокуратура підтримала клопотання ФСВП про заміну терміну. Адвокати політика вимагають відхилити клопотання. Перед засіданням на сайті суду поміняли суддю, яка розглядатиме подання ФСВП, зазначає «Новая газета».

Тим часом Навального вже доставили в суд — до цього він перебував у СІЗО «Матроська тиша». До суду також приїхали дипломати зі Швейцарії, Латвії, Болгарії, Польщі, Австрії, передають «РИА Новости».

До зали суду вже пустили адвокатів Навального, але не пустили його дружину Юлію.

Соратники опозиціонера на цей день анонсували нові акції у столиці та закликають його прихильників зібратися біля суду.

Силовики перекрили рух на прилеглих до суду вулицях, а територію навколо будівлі обгороджують парканами. Біля суду вже почалися збиратися люди. ЗМІ повідомляють про перші затримання.

Зазначимо, у справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше» Навальному призначили три з половиною роки умовного терміну. До 30 грудня 2020 року в нього тривав випробувальний термін. А вже 12 січня ФСВП попросила для Навального реальний термін замість умовного та звернулася до суду. Сам Навальний назвав це покаранням за те, що він вижив.

У прокуратурі кажуть, що з 1 січня до 17 серпня 2020 року Навальний «багато разів» не приходив на реєстрацію у ФСВП, а після виписки з берлінської клініки «Шаріте» не зʼявився жодного разу.

  • 17 січня Навальний прилетів до Москви і був затриманий в аеропорту «Шереметьєво». Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні — йому дали 30 діб арешту. Політик пробуде в СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого. Засідання суду за клопотанням ФСВП призначили на 2 лютого.
  • Після арешту Навального, 23 і 31 січня в Росії відбулися наймасовіші за останні роки мітинги. У неділю 31 січня силовики затримали рекордну кількість людей — понад 5 тисяч.