ЄСПЛ зобовʼязав владу Росії сплатити Навальному понад €20 тисяч за арешт із «політичних мотивів»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобовʼязав владу Росії сплатити понад €20 тисяч компенсації опозиційному політику Олексію Навальному за домашній арешт у кримінальній справі «Ів Роше».

Як повідомила адвокат політика Ольга Михайлова, ЄСПЛ постановив, що російських суд заарештував Навального з політичних мотивів, а також неправомірно порушив його право на свободу слова, пише Интерфакс.

За словами юриста, вищевказана сума присуджена Навальному як моральна компенсація. Також суд зобовʼязав відшкодувати йому €2,5 тисячі судових витрат.

Рішення ЄСПЛ поки не набуло чинності, а тому воно може бути оскаржене російською владою.

Що за справа «Ів Роше»?

У грудні 2014 року Басманний суд Москви визнав винними Олексія та Олега Навальних у розкраданні 26,8 млн рублів компанії «Ів Роше» та 4,5 млн рублів «Багатопрофільної процесингової компанії». Опозиціонер отримав 3,5 роки умовного терміну, домашній арешт та заборону на користування інтернетом. Його брат був засуджений до 3,5 років колонії загального режиму.

Олексій Навальний провів під домашнім арештом понад рік. Він заявив, що справа була сфабрикована, а запобіжний захід — незаконним.