Брат російського опозиціонера Олексія Навального відсудив 50 тис. рублів у колонії, в якій просидів більше трьох років

Дата:
Брат російського опозиціонера Олексія Навального відсудив 50 тис. рублів у колонії, в якій просидів більше трьох років

Nikita Shvetsov / Anadolu Agency / Getty Images

Брат російського опозиціонера Олексія Навального — Олег — стягнув 50 000 рублів ($761) з виправної колонії №5 в Орловській області. Про це передає Інтерфакс.

Рішення за позовом Навального про відшкодування моральної шкоди прийняв Урицький райсуд Орловської області. «Олегу Навальному призначена компенсація моральної шкоди у розмірі 50 тис. рублів. У даний час рішення чинності не набуло», — заявив представник суду.

Сам Олег Навальний написав у Facebook, що й не розраховував на таке рішення суду. «Ми, звичайно, просили більше, але суд на те й суд, щоб тверезо оцінювати факти, а довести достатню ступінь гіркоти моральної шкоди ми не змогли. У принципі мене б влаштував 1 рубль. А тут цілих 50 000», — зазначив Навальний.

Виправна колонія №5 розташована в містечку Наришкіно Орловської області Росії. Там Олег Навальний відбував 3,5 роки покарання у справі «Ів Роше».

Що за справа «Ів Роше»?

У 2014 році братів Олексія та Олега Навальних звинуватили в тому, що вони викрали 6,8 млн рублів у компанії «Ів Роше» і 4,5 млн рублів у «Багатопрофільної процесингової компанії» через компанію «Головне передплатне агентство».

Їх звинувачували за двома статтями: шахрайство, поєднане з умисним невиконанням договірних зобовʼязань, та легалізація грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Московський суд засудив Олексія Навального до 3,5 років умовно і 5 років випробувального терміну, а Олег отримав 3,5 року позбавлення волі в колонії загального режиму.

У червні 2018 року Олег Навальний вийшов на свободу.