Росія заперечує розробку та виробництво «Новачка», яким отруїли Навального. Як зараз, так і за часів СРСР

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росія заперечує розробку та виробництво «Новачка», яким отруїли Навального. Як зараз, так і за часів СРСР

Ben Birchall / PA Images via Getty Images

У Міністерстві закордонних справ Росії заперечують існування розробки та виробництва отруйної речовини «Новачок» — як у сучасній країні, так і за радянських часів. Про це заявила речниця відомства Марія Захарова в контексті висновків німецької військової лабораторії щодо аналізів отруєного в серпні опозиціонера Олексія Навального, передає «Эхо Москвы».

«Ми неодноразово заявляли: ані в Радянському Союзі, ані в Росії, на відміну від країн Заходу, науково-дослідницьких і конструкторських розробок під умовною назвою «Новачок» ніколи не здійснювали», — заявила речниця МЗС на брифінгу.

Перед цим стало відомо, що президент Росії Володимир Путін намагався переконати свого французького колегу Еммануеля Макрона, що начебто опозиційний політик отруївся сам, бо «Новачок» «не так складно» виготовити.

За словами Захарової, «жодних доказів російської участі» в отруєнні Навального «немає й бути не може», тож Росія «не має ані підстав, ані намірів вірити Берліну на слово».

«Ми вважаємо, що все це робиться, зокрема, для підтримки в міжнародному просторі тези про уявне небажання нашої країни прояснити причини різкого погіршення здоров’я російського громадянина», — сказала Захарова, наголосивши на тому, що влада Німеччини не відповідає на офіційне звернення російської генпрокуратури, яка начебто проводить дослідчу перевірку інформації про отруєння.

За словами Захарової, усі твердження Німеччини про «Новачок» в організмі Навального — «брехня».

Чи був «Новачок»?

Уперше про «Новачок» стало відомо від хіміка Віла Мірзаянова, який працював у радянській програмі зі створення хімічної зброї «Фоліант». Чоловік розповів у 1992 році, що «не міг змиритися» з тим, що Росія продовжувала працювати над отруйними речовинами, попри готовність підписати Конвенцію про заборону розробки та виробництва хімічної зброї.

«Ми розробили нове покоління бінарної зброї та маємо намір приховати це від міжнародної спільноти. Через місяць після публікації мене заарештували», — розповів Мірзаянов про події після виходу його книги «Виклик» в інтерв’ю «Голос Америки». Проти хіміка відкрили провадження за розголошення державної таємниці, проте пізніше підозру зняли.

Інше джерело інформації про «Новачок» — слова розробника Андрія Железнякова, який отруївся речовиною на виробництві в 1987 році.

«Я сів на стілець і сказав хлопцям: “Я пропав”», — цитує слова хіміка The Guardian. Після отруєння «Новачком» Железняков стикнувся з незворотньою втратою здоров’я і помер через рік після підтвердження слів свого колеги в 1992 році.

За словами Мірзаянова, Железняков не боявся розкривати таку інформацію, оскільки розумів, що невдовзі помре.

Ще одне джерело інформації про отруту — російський хімік Леонід Рінк, який теж працював над «Новачком» і навіть незаконно продавав його у дев’яності роки замовникам з кримінальних кіл. За це він отримав рік умовно, передає BBC. Наразі Рінк, який працює експертом комітету Держдуми Росії з питань оборони, заперечує можливість отруєння Навального «Новачком».

«Не може такого бути, якби це було, він би давно вмер», — цитує хіміка РБК.

За словами Рінка, «Новачок» насправді є не конкретною речовиною, а сумішшю, в якій «багато домішок», повідомляє «Коммерсантъ».

Російське керівництво ніколи офіційно не визнавало наявність бойової отруйної речовини «Новачок» і щоразу наголошує на тому, що всі запаси хімічної зброї були ліквідовані відповідно до міжнародного договору.