У Навального заявили, що пляшку зі слідами «Новачка» вилучили з його готельного номера в Томську

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Навального заявили, що пляшку зі слідами «Новачка» вилучили з його готельного номера в Томську

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Пластикову пляшку з-під води, на якій потім в німецькій лабораторії виявили сліди речовини з групи «Новачок», вилучили з готельного номера російського опозиціонера Олексія Навального. Про це повідомив його Фонд боротьби з корупцією в Instagram.

«Це пляшка з номера в томському готелі, де зупинявся сам Навальний і вся наша знімальна група. [...] Майже відразу співробітники ФБК, які залишилися в Томську, дізналися про те, що трапилося [з Навальним у літаку під час польоту до Омська]. У цей момент була зроблена єдина можлива річ. Вони викликали адвоката, піднялися в номер, з якого щойно виїхав Навальний, і почали фіксувати, описувати і упаковувати все, що там знайшли. В тому числі, і пляшку з-під готельної води», — заявили представники ФБК.

Після цього вони вирішили забрати все, що може стати у нагоді, й передали це лікарям з німецької клініки «Шаріте».

«Через два тижні саме на пляшці з томського номера німецька лабораторія виявила сліди «Новачка». А потім ще три лабораторії, які брали аналізи у Олексія, підтвердили, що Навальний був отруєний саме ним. Тепер ми розуміємо: це було зроблено ще до того, як він залишив свій номер, щоб поїхати в аеропорт», — зазначили у Навального.

Російське видання «Проект», у складі якого журналісти-розслідувачі, поговорило з одним із розробників «Новачка» Володимиром Углєвим. Він розповів, що якби отрута потрапила в організм Навального перорально, то вже через кілька хвилин той би «бився в судомах».

Углєв, проаналізувавши симптоми отруєння і динаміку погіршення стану політика, вважає, що Навальний отримав дозу приблизно в 20% від смертельної, а речовина потрапила в його організм після контакту шкіри з отруєною поверхнею.