Business Insider: Путін спробує вбити Навального ще раз, якщо той повернеться до Росії. У цьому переконані розвідники НАТО

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Business Insider: Путін спробує вбити Навального ще раз, якщо той повернеться до Росії. У цьому переконані розвідники НАТО

Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

Кремль вважає країни Заходу слабкими та жадібними до нафтогазових грошей, тож спробує вбити опозиційного політика Олексія Навального ще раз, якщо той повернеться додому. У цьому переконані розвідники НАТО, які розповіли про це виданню Business Insider.

Найгучніший критик режиму в Росії Навальний, який нещодавно одужав після отруєння нервово-паралітичною речовиною «новачок», ризикує пережити повторний замах на своє життя після повернення з Німеччини. Про це виданню повідомили три джерела НАТО, які займаються питаннями російських спецоперацій.

Навального ще можна переконати не повертатися до Росії, проте опозиціонер вважає, що після провалу з «новачком» президенту Путіну буде досить складно повторити свою спробу, особливо зважаючи на гнів Німеччини, здатної вплинути на Кремль через спільний проєкт газопроводу «Північний потік».

Хто віддав наказ вбити Навального?

На переконання одного з джерел НАТО, наказ про вбивство опозиційного політика узгодили «на найвищому рівні».

«Існують певні розбіжності з приводу того, чи можливо, що Путін безпосередньо не віддавав наказ про вбивство, і скоріше це була ініціатива його поплічників. Але присутність «новачка», створеного в строго контрольованій військовій лабораторії, переконує мене, що Путін ухвалив рішення особисто», — заявив розвідник однієї з країн Балтії.

На переконання розвідника, вірогідність того, що найвідомішого опозиціонера спробували вбити «новачком» без відома Путіна, дуже низька.

Чи зупинить економічний тиск повторну спробу вбивства?

На думку іншого джерела НАТО, важелі впливу на Кремль через подальшу долю «Північного потоку» навряд чи зможуть врятувати Навального, якщо той повернеться до Росії.

«У короткостроковій перспективі — можливо, але в довгостроковій — точно ні. Путін безжалісний, але ніколи не дурний або поспішний. Якщо Навальний повернеться до Росії, то стикнеться з масованим тиском і, можливо, арештом. Так Путін зв’язує внутрішніх опонентів нескінченним потоком судових процесів, податкових розслідувань, арештів та сміхотворних обвинувачень», — заявив розвідник однієї з центральноєвропейських країн.

На переконання співрозмовника видання, судова тяганина може зайняти Навального на кілька років, але щойно «Північний потік» буде добудований, і Путін вирішить, що «жадібний та слабкий» Захід не зможе його покарати, Навального знову спробують вбити.

Обидва джерела НАТО згодні з тим, що другий замах на Навального здійснять не одразу — якщо Путін вирішить, що отруєння не переконало опозиціонера закинути розслідування корупції в найвищих ешелонах російської влади, жодні санкції Заходу його не стримають.

Слабка реакція Заходу

«Що Путін вивчив про Захід за останні 20 років — так це те, що, принаймні у нього в голові, стурбованість правами людини та свободою відходять на задній план, якщо впливові люди роблять гроші завдяки Росії», — сказав балтійський розвідник.

Він навів приклад фактичної бездіяльності Великої Британії після вбивства на її території колишнього російського розвідника Олександра Литвиненка в 2006 році, а також замаху на іншого колишнього розвідника Сергія Скрипаля в 2018, від якого постраждав поліцейський та померла одна громадянка.

«Відповіддю стало дипломатичне «туди-сюди», але врешті нічого серйозного. Якщо він запросто вбиває людей на британській землі, бо ніхто нічого йому не зробить, то що в цьому світі зможе зупинити його від вбивства одного зі своїх громадян у Росії?», — підкреслив розвідник.

За даними третього джерела видання — військового розвідника з штаб-квартири НАТО в Брюсселі, Німеччина реагуватиме жорсткіше Британії, проте усі попередні відповіді європейських країн вже переконали Путіна в тому, що серйозних наслідків від політичних вбивств не буде.

«Я не впевнений, вб’є він Навального одразу або дочекається потрібного часу. Але я впевнений в тому, що він не вважає Захід здатним заступитися за якихось дисидентів. Хлопець послав вбивць розпилити «новачок» по всьому Солсбері, вбив англійку, і британці навіть не видворили посла», — зазначив третій розвідник.