«Навіщо труїти політика із рейтингом 2%?»: Росія надіслала до Європарламенту перелік «невідповідностей» у справі Навального

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Навіщо труїти політика із рейтингом 2%?»: Росія надіслала до Європарламенту перелік «невідповідностей» у справі Навального

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Постійне представництво Росії у ЄС надіслало до Європарламенту перелік із дев’яти «невідповідностей» в отруєнні російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це йдеться на офіційному сайті представництва.

«В останні тижні ми стали свідками стрімко зростаючої інформаційної кампанії в ЄС — як у офіційних колах, так і в ЗМІ — з приводу інциденту, що стався з російським політичним активістом і блогером Олексієм Навальним 20 серпня 2020 року. Не претендуючи на роль експертів у токсикології, ми все ж вважаємо за необхідне звернути вашу увагу на численні невідповідності у цій справі», — зазначають там.

Зокрема, у представництві запитують Європарламент про обґрунтування використання «Новачка» у місті, де проживає пів мільйона людей, а також вказують на те, що Навального для порятунку життя відправили до Німеччини. Також там вкотре закликають уряд Німеччини надати російській стороні результати токсикологічного аналізу, який зробила лабораторія німецької армії.

Серед решти Росія також вважає «дивним» те, що соратники Навального після отруєння теж всі начебто виїхали до Німеччини, а також, що німецька клініка «Шаріте» була взята під цілодобову посилену охорону. Нагадали там і про те, що «Новачок» також нібито виготовлявся країнами НАТО.

Водночас одне із запитань звучало так: «Яким був мотив для російської влади труїти Олексія Навального, враховуючи, що його реальний рівень популярності навряд чи досягає 2%, згідно з недавнім опитуванням, проведеним у липні 2020 року незалежною недержавною громадською соціологічною дослідницькою організацією «Левада-Центр»?».

  • Олексій Навальний потрапив до лікарні Омська з сильним отруєнням 20 серпня. Він летів з Томська до Москви й на борту йому стало зле. Літак екстрено посадили і політика відправили до реанімації, де він впав у кому. Підозрюють, що йому підсипали отруту в чай — це єдине, що він пив того ранку. 21 серпня в лікарні назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові. Після тривалих переговорів Навального відправили літаком до Німеччини.
  • 2 вересня уряд Німеччини оголосив, що російського політика Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Після цього Ангела Меркель і багато інших світових лідерів зажадали від Росії пояснень. Зі свого боку РФ вимагає доказів отруєння Навального.
  • 7 вересня у «Шаріте» повідомили, що Навального вивели зі штучної коми, в якій він перебував протягом двох тижнів після отруєння.
  • Через тиждень, 14 вересня, Навальний повністю прийшов до тями. Його відключили від апарату ШВЛ, він також може самостійно дихати та вставати з ліжка. У цей же день у Німеччині повідомили, що три незалежні лабораторії в інших країнах також підтвердили отруєння Навального «Новачком».