У Британії опублікували доповідь про втручання РФ у її внутрішню політику. Росіяни начебто впливали на референдуми

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Британії опублікували доповідь про втручання РФ у її внутрішню політику. Росіяни начебто впливали на референдуми

Tom Grimbert / Unsplash

Комітет британського парламенту оприлюднив масштабну доповідь про втручання Росії у внутрішні справи королівства.

Про це пише Sky News.

«Схоже, що Росія вважає Британію однією зі своїх головних цілей на Заході у питаннях розвідки. І хоча ми не отримуємо загроз такого рівня, як країни, що межують з Росією, наші свідки припускають, що в списку «пріоритетів» ми — одразу після США і НАТО. Це, швидше за все, через наше тісне співробітництво зі США», — йдеться у доповіді.

За даними доповіді, існують серйозні докази того, що Росія намагалась вплинути на результати референдуму про незалежність Шотландії в 2014 році. Тоді 55,3% проголосували за те, щоб залишитися в складі Великої Британії.

Що стосується втручання у референдум щодо виходу Британії з Європейського Союзу, то тут представники комітету зазначили, що довести можливе втручання у цей процес «майже неможливо», але британський уряд сильно недооцінював наявність загрози.

Окремо у доповіді зазначається, що низка російських бізнесменів та олігархів, які тісно пов’язані з Путіним, мають серйозний вплив та сильно «інтегровані» у бізнес, політику та соціальну сферу Великої Британії.

Також представники комітету розповіли, що росіяни намагались зламати комп’ютерні системи Міністерства закордонних справ та військової лабораторії у Портон Даун в 2018 році, коли у Солсбері отрутою «Новачок» було отруєно колишнього шпигуна Сергія Скрипаля.

У Росії на оприлюднену доповідь вже відреагувала речниця МЗС Марія Захарова. За її словами, після публікації документу «сенсації не сталося», а самі звинувачення у ній вона вважає «русофобією».