ЄСПЛ висунув вимогу Росії негайно випустити Навального з в’язниці

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ЄСПЛ висунув вимогу Росії негайно випустити Навального з в’язниці

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Європейський суд з прав людини висунув вимогу Росії звільнити опозиціонера Олексія Навального як забезпечувальний захід його позову до російської влади.

Про це повідомляється на сайті Навального.

Відповідне рішення 16 лютого ухвалила Палата із семи суддів ЄСПЛ. Там вказано, що Навального мають негайно відпустити з в’язниці на період розгляду його позову. Суд застосував 39 правило регламенту, що дозволяє вимагати певних заходів до остаточного рішення у справі.

Адвокат Навального Ольга Михайлова розповіла Інтерфаксу, що подібне рішення ЄСПЛ ухвалив уперше, і російська влада змушена його виконати, оскільки є членом Ради Європи.

«Європейський суд з прав людини застосував правило 39 регламенту суду, визначивши російському уряду негайно звільнити Навального зі слідчого ізолятора», — сказала вона.

Водночас у російському Міністерстві юстиції раніше зазначали, що не будуть виконувати рішення ЄСПЛ, тому що він не може підміняти собою судову систему Росії.

«Ухвалення рішення на підставі правила 39 регламенту ЄСПЛ у цьому випадку буде необґрунтованим і грубим втручанням у роботу судової системи суверенної держави, певним переходом за «червону лінію». Таке рішення не може підлягати виконанню з точки зору міжнародного права», — пояснили у відомстві.