Стерненко написав новий лист з СІЗО: звинуватив Авакова і Венедіктову у переслідуванні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Стерненко написав новий лист з СІЗО: звинуватив Авакова і Венедіктову у переслідуванні

Активіст Сергій Стерненко, якого засудили до семи років увʼязнення, написав третій лист із СІЗО. У ньому він звинуватив главу Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова та генпрокурора Ірину Венедіктову в узгоджуванні переслідування.

Лист активіста оприлюднили на його сторінках у соцмережах.

«Аваков особисто (про що навіть написали на сайтах МВС і ОГП) узгоджував переслідування мене із генпрокуроркою Венедіктовою», — заявив Стерненко

Стерненко заявив, що «союзником» Авакова і Венедіктової у «війні» проти нього виступив і нардеп «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук.

«Кат Стуса з 2019 року запустив узгоджену з Аваковим інформаційну війну на своїх каналах, де щодня вимагали мене ув’язнити. Уся його фракція держзрадників виступала з такими заявами просто у стінах Верховної Ради», — стверджує активіст.

Він також повідомив, що до іншого обвинуваченого у справі — Руслана Демчука приходили представники поліції, нібито пропонувавши йому свідчити проти активіста. Про цей інцидент раніше заявляли і адвокати Стерненка.

Публікуємо повний текст листа:

«Вітаю вас, друзі!

Вже два тижні я перебуваю за гратами, будучи заручником антиправової, антилюдської системи, яка поки ще панує у нашій із вами Україні.

Тримання мене у СІЗО є незаконним, адже суддя-сталініст самовільно мене відправив сюди своїм переписаним вироком, коли у мене і так вже був запобіжний захід – застава. Крім того, я вже подав апеляційну скаргу на вирок, що автоматично зупиняє його виконання. Тобто за законом я вже, до апеляції маю бути на волі. Проте ручним суддям плювати на право, а тому я і далі безпідставно сиджу у в’язниці.

Днями до СІЗО в гості до іншого обвинуваченого у цій вигаданій справі, до Руслана Демчука приходили представники поліції. Вони пропонували йому брехати проти мене в суді в обмін на якісь преференції. Руслан відмовився. Ця історія – прямий доказ тиску з боку Авакова, який вже далеко не вперше переступає через закон, аби помститися мені за критику. Його пси тиснули на суддю, і той переписував виправдальний вирок. Його підлеглі організували на мене замахи. Аваков особисто (про що навіть написали на сайтах МВС і ОГПУ) узгоджував переслідування мене із генпрокуроркою Венедіктовою. А це все означає, що «тимчасовий» міністр кине і усі сили, щоб тиснути на апеляцію.

Роль Венедіктової теж не можна применшувати. Бо саме її підлеглі вимагали в суді для мене 8 років ув’язнення, та і сама генпрокурорка неодноразово показувала особистий інтерес мене ув’язнити.

Союзником цих вказаних осіб у війні проти мене виступив і Медведчук. Кат Стуса з 2019 року запустив узгоджену з Аваковим інформаційну війну на своїх каналах, де щодня вимагали мене ув’язнити. Уся його фракція держзрадників виступала з такими заявами просто у стінах Верховної Ради.

Поза сумнівом, у Медведчука, як у представника російських окупантів, є величезний інтерес вести боротьбу проти активних громадян. Адже саме ми не дозволяємо його власникам успішно захоплювати Україну зсередини. Гадаю, до вироку проти мене він також може бути причетним. Адже війна держави проти громадянського суспільства є сильним дестабілізуючим фактором, в чому дуже зацікавлена московська орда.

Тому, дивлячись на все це в сукупності, спостерігаючи як близьке оточення президента єднається у боротьбі проти нас із тим же Медведчуком, я не розумію, чому Зеленський мовчить. Чому він мовчанням дозволяє цьому свавіллю існувати? Чому він не бачить, як згадані персонажі фактично розв’язують війну проти нього же самого? Питання ці є риторичними.

Знаєте, ніколи не міг навіть подумати, що захищаючи Одесу від окупації 2.05.14, у цій же Одесі мене ув’язнять ті, хто можуть у ній панувати саме завдяки тисячам небайдужим, які зберегли тут Україну 7 років тому. Але ми ж і припинимо їхнє панування.

Вічно цей жах не триватиме. І поки є ми, є і надія на позитивні зміни.

Ваша шалена, неймовірна підтримка проривається навіть крізь тюремні стіни та грати. Вона додає сил для боротьби, і поки не мовчите та боретесь ви, можу боротись і я.

Якщо дати системі перемогти зараз, то вже зовсім скоро у тюрмах опиняться тисячі з нас. Саме цього прагнуть корумповані чорти та російські окупанти. Зламають зуби. Ми і не таких перемагали!

Наші права назавжди з нами, і я знаю, що їх ніхто не зможе забрати! Бо ми не раби, не мовчазні вівці, і вміємо за себе боротись.

Люблю вас, неймовірні українці! Не здавайтесь. Скоро побачимось. Слава Україні!».

Зазначимо, у попередньому листі Стерненко закликав президента Володимира Зеленського «вигнати чортів». Він тоді також згадував про Авакова і Венедіктова та писав про заступника глави Офісу президента Олега Татарова.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику. Його підтримали депутати «Голосу», низка правозахисних організацій, активісти та багато інших.
  • 27 лютого під Офісом президента та Офісом генерального прокурора відбулася багатотисячна акція. Протестувальники вимагали чесних судів, звільнення Стерненка та відставки генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Офіс президента заявив, що хоче проаналізувати рішення судів щодо ветеранів та активістів, а ЄС закликав українську владу забезпечити належний розгляд справи Стерненка.