ЄС закликав українську владу забезпечити належний судовий розгляд справи Стерненка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ЄС закликав українську владу забезпечити належний судовий розгляд справи Стерненка

У Європейському Союзі очікують, що українська влада забезпечить належний процес на наступних етапах розгляду справи активіста Сергія Стерненка, засудженого до 7 років нібито за розбій та незаконне зберігання зброї.

Про це представництво ЄС в Україні заявило у відповідь на запит «Радіо Свобода».

«Ми наголошуємо на необхідності впровадження реформи верховенства права, зокрема, судової системи, що забезпечить незалежність та об’єктивність і таким чином покращить довіру українців до судових рішень», — заявили в представництві ЄС в Україні.

Видання нагадало, що кілька українських правозахисних організацій у спільній заяві, оприлюдненій 25 лютого, заявили, що справа Стерненка спричинила значний суспільний резонанс і привернула увагу до браку довіри до судів в Україні.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику. Його підтримали депутати «Голосу», низка правозахисних організацій, активісти та багато інших.