Партія «Голос» анонсувала збір підписів за відставку генпрокурора Венедіктової через вирок Стерненку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Партія «Голос» анонсувала збір підписів за відставку генпрокурора Венедіктової через вирок Стерненку

УНІАН

Член депутатської фракції «Голос» Ярослав Юрчишин анонсував збір підписів за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової через вирок активісту Сергію Стерненку — 7 років з конфіскацією половини майна. Про це він повідомив у Facebook.

«Уже сьогодні мої колеги ініціюють збір підписів за відставку Ірини Венедіктової. Людина, яка спровокувала політичне рішення і вирок Сергію Стерненку, не має права займати посаду генерального прокурора. Сергій Стерненко не винний у цій справі, він боровся за Україну. Одна з причин вироку — це те, що Стерненко критикував проросійські партії, суддя це прямо зачитав у вироку», — заявив Юрчишин.

Партія «Голос» наголосила, що вирок у цій справі — «це чергова демонстрація того, що судова система в Україні перетворилася на знаряддя тиску й усунення неугодних. Замість верховенства закону працює право телефонного дзвінка». Нагадаємо, 29 січня суд відпустив Стерненка на поруки депутата «Голосу» Романа Лозинського у справі про умисне вбивство. Ідеться про епізод 25 травня 2018 року в Одесі — тоді на активіста напали, внаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов у Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова.

Пʼятий президент Петро Порошенко заявив, що Стерненка відправили до колонії за те, що він захищав Одесу від прокремлівської агентури та протидіяв планам зі створення Новоросії. Зазначимо, що саме за президенства Порошенка (7 червня 2014 року — 20 травня 2019 року) проти Стерненка відкрили кримінальне провадження у цій справі. Й Порошенко у 2015 році своїм указом перевів з Київського районного суду Донецька на роботу до Приморського районного суду Одеси суддю Віктора Попревича, який виносив вирок Стерненку.

  • 23 січня 2021 року Приморський суд Одеси визнав Стерненка винним у викраденні у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Сама справа ґрунтується лише на свідченнях потерпілого. Стерненко отримав 7 років і 3 місяці увʼязнення, також буде конфіскована половина його майна. Активіст подаватиме апеляцію.
  • Через вирок Стерненку під Приморським судом в Одесі почались протести, там запалили фаєри. Також акції протесту заплановані в Києві — біля Офісу президента о 20:00. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з ОП.
  • Стерненко після оголошення вироку виступив зі зверненням, в якому заявив, що не визнає себе винним і вважає справу політично вмотивованим переслідуванням.