«Волю Стерненку». Під Офісом президента та у низці міст України відбудуться акції на підтримку активіста

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Волю Стерненку». Під Офісом президента та у низці міст України відбудуться акції на підтримку активіста

Скриншот / Радіо Свобода

Прибічники активіста Сергій Стерненка анонсували на вечір вівторка акцію протесту під Офісом президента після того, як суд увʼязнив його на 7 років за викрадення людини.

Про це повідомляється в Telegram-каналі активіста.

«Київ. 20:00. Вулиця Банкова. Офіс президента. Репост. #ВолюСтерненку», — йдеться у повідомленні. Також повідомляється, що активіст залишився без доступу до телефону і соцмереж. «Стерненко — без доступу до телефона та своїх акаунтів. Україна — без доступу до правосуддя та справедливості. Аваков — чорт. Тим часом в Сергія тисячі прихильників, які не будуть мовчати. Підписуйтесь, робіть репости, не мовчіть», — йдеться в його каналі.

У вівторок Приморський суд Одеси визнав Стерненка винним у викраденні у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Сама справа ґрунтується лише на свідченнях потерпілого. Стерненко отримав 7 років і 3 місяці увʼязнення, крім того, половина його майна буде конфіскована. Активіст подаватиме апеляцію на це рішення суду.

Пізніше в Telegram-каналі Стерненка опублікували список міст, де заплановані акції протесту.

  • Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років та трьох місяців увʼязнення з конфіскацією майна за нібито організацію викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. Потерпілий стверджував, що приїхав на зустріч зі Стерненком, який разом із соратником Русланом Демчуком, заштовхали його до авто і відвезли в підвал, де катували. Від депутата, зокрема, вимагали відмовитись від мандата. Щербичу також нібито погрожували фізичною розправою.
  • Правоохоронці не повідомляли ані про конкретних осіб, причетних до злочину, ані про їхні примітні особливості. Лише за п’ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри. Їх затримали й арештували, однак пізніше випустили з-під варти. Справу передали в суд для розгляду по суті ще в 2016 році. Потерпілий переважно не з’являвся в суд.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Після вироку Стерненку під Приморським судом в Одесі почались протести, там запалили фаєри. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з Офісу президента, вважає себе невинним, а справу — політично вмотивованим переслідуванням. У низці міст України після оголошення вироку почалися акції протесту на підтримку активіста.