Через вирок Стерненку під одеським судом почалися протести

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Через вирок Стерненку під одеським судом почалися протести

Стас Юрченко / «Ґрати»

Через вирок активісту Сергію Стерненку (7 років колонії з конфіскацією половини майна) під Приморським судом в Одесі почались протести, там запалили фаєри. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з Офісу президента.

Після оголошення вироку на Стерненка надягнули наручники, його відвезли в СІЗО.

Під судом люди скандують: «Ганьба», «Аваков — чорт», «Куди дзвонити, коли поліція вбиває?» і «Свободу Стерненку». Поліція оточила суд з усіх боків, люди наразі блокують виїзд для машин.

Учасники протесту анонсували акцію у Києві: «Адже у столиці перебувають замовники — Зеленський та Венедіктова».

«5 канал» повідомляє, що на судовому засіданні була присутня колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун. Під будівлею суду помітили народного депутата партії «Слуга народу» Гео Лероса.

Його адвокат Масі Найєм заявив, що ті базові принципи, на яких тримається судочиноство, порушені. Вони подаватимуть апеляцію.

«Минулої пʼятниці цей суддя повинен був оголосити вирок, але тоді, коли ми були тут, він не вийшов і не оголосив. І я знаю чому — бо він написав виправдальний вирок. Але на нього тиснули [генеральний прокурор] Ірина Венедіктова, Олег Татаров і Геннадій Труханов. Через це він безпрецедентно відклав оголошення вироку. За ці дні вирок він переписав. Це вирок не мені, а тим тваринам, які влаштовують політично вмотивовані переслідування. Вони не зможуть закрити рота вам, усім. [...] Це рішення продиктовано з Банкової», — заявив Стерненко й закликав не забувати про нього та підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета (Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко та Яну Дугарь).

Нагадаємо, Стерненка визнали винним у викраденні людини у 2015 році. Йдеться про члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко начебто його викрав, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями, але сама справа ґрунтувалась лише на свідченнях Щербича. Винним його визнали 23 лютого 2021 року — дали 7 років колонії з конфіскацією майна. Адвокати готують апеляцію.