Суд визнав Стерненка винним у викраденні людини. Його засудили до 7 років увʼязнення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд визнав Стерненка винним у викраденні людини. Його засудили до 7 років увʼязнення

Сергій Моргунов / «Бабель»

Активіста Сергія Стерненка визнали винним у викраденні людини і засудили до 7 років і 3 місяців увʼязнення.

Таке рішення ухвалив Приморський суд Одеси.

Суд визнав вилучені речі під час обшуку в квартирі активіста допустимими доказами. Сам Стерненко стверджує, що обшук проводився без адвоката, з яким йому не дали звʼязатись. Також достовірними визнані свідчення Сергія Щербича, який звинувачує Стерненка у своєму викраденні.

Крім увʼязнення, суд призначив як покарання конфіскацію половини майна Стерненка й ухвалив рішення про взяття активіста під варту в залі суду.

Під час судового процесу Стерненко зауважив, що судово-медичні експертизи, складені російською мовою, теж визнані допустимими, хоча це є порушенням Кримінально-процесуального кодексу.

Крім того, за словами активіста, суд відмовився визнавати доказом висновок спеціаліста щодо стартового пістолета, експертиза якого, на думку спеціаліста, проводилась із суттєвими порушеннями.

«Стартовий пістолет мною було видано поліції добровільно. Це взагалі за ч. 3 ст. 263 ККУ є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності. Але суддя також відкинув цей документ, бо добровільна видача не зафіксована у протоколі обшуку і бо я в ньому це не написав. Але я не підписував протокол, бо до мене не пустили адвоката!» — написав у Telegram Стерненко.

Адвокат активіста Масі Найєм заявив, що під час судового процесу суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. «Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них», — написав адвокат.

Сам Стерненко після оголошення вироку заявив, що суддя написав виправдальний вирок, але через «тиск з Банкової, а також завдяки Ірині Венедіктовій та заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову» він переписав цей вирок на обвинувальний. Також Стерненко додав, що подаватиме апеляцію.

Справа Стерненка про викрадення людини

Активіста звинувачують у викраденні у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Сама справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Прокуратура просила засудити активіста до 8 років позбавлення волі.