«Політично вмотивоване переслідування». Стерненко не визнає себе винним, а його захист готує апеляцію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Активіст Сергій Стерненко після оголошення вироку Приморським судом Одеси виступив зі зверненням, в якому заявив, що не визнає себе винним і вважає справу політично вмотивованим переслідуванням.

«Минулої пʼятниці цей суддя повинен був оголосити вирок, але тоді, коли ми були тут, він не вийшов і не оголосив. І я знаю чому — бо він написав виправдальний вирок. Але на нього тиснули [генеральний прокурор] Ірина Венедіктова, Олег Татаров та Геннадій Труханов. Через це він безпрецедентно відклав оголошення вироку. За ці дні вирок він переписав. Це вирок не мені, а тим тваринам, які влаштовують політично вмотивовані переслідування. Вони не зможуть закрити рота вам, усім. [...] Це рішення продиктовано з Банкової», — заявив Стерненко й закликав не забувати про нього та підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета (Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко та Яну Дугарь).

Після суду адвокат активіста Масі Найєм повідомив, що суд врахував свідчення свідка (Сергія Щербича, який звинувачує Стерненка в своєму викраденні), який навіть не виступав у суді. Найєм заявив, що захист подаватиме апеляцію.

«Суддя цитує свідка, якого в суді не допитували. Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них», — зазначив адвокат.

У цілому захист вважає, що суд допустив грубе порушення.

  • Активіста Сергія Стерненка звинувачують у викраденні у 2015 році члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова Сергія Щербича. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Сама справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Прокуратура просила засудити активіста до 8 років позбавлення волі.
  • 23 лютого суд Одеси визнав Стерненка винним у викраденні людини та засудив його до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Під судом почалися акції протесту.
  • Стерненко також звинувачують в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та в носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 КК України). Ідеться про епізод 25 травня 2018 року в Одесі — тоді на активіста напали, унаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Стерненко повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова. 29 січня 2021 року у цій справі його взяв на поруки депутат від «Голосу» Роман Лозинський.