Офіс президента хоче проаналізувати рішення судів щодо ветеранів та активістів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Офіс президента ініціював створення механізму для аналізу резонансних судових рішень щодо ветеранів, добровольців та активістів. В ОП ініціативу пояснили «відповіддю на запит суспільства на справедливість у судах». Очевидно, що це відповідь на акції протесту після вироку Сергію Стерненку, якому суд дав 7 років.

У заяві ОП сказано, що «ініційовано розробку механізму щодо аналізу актуальних та резонансних кримінальних справ і вироків за період з 2014 року проти ветеранів та громадських діячів, які боролися з російською агресією, її гібридними проявами та могли стати жертвами свавілля чиновників, правоохоронців і несправедливих рішень суддів».

В ОП зазначають, що сотні ветеранів та активістів могли бути покарані несправедливо, і зараз необхідно перевірити юридичну чистоту рішення судів. ОП також пропонує перевірку кримінальних проваджень за фактами нападів на активістів, які досі не розслідувані.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику. Його підтримали депутати «Голосу», низка правозахисних організацій, активісти та багато інших.
  • 27 лютого під Офісом президента та Офісом генерального прокурора відбулася багатотисячна акція. Протестувальники вимагали чесних судів, звільнення Стерненка і відставки генерального прокурора Ірини Венедіктової.