«Вакханалія насильства». Заступник Авакова розкритикував протести під ОП через вирок Стерненку

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Вакханалія насильства». Заступник Авакова розкритикував протести під ОП через вирок Стерненку

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав протести під Офісом президента на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка «вакханалією насильства».

Про це він написав у своєму Facebook.

«Поліцейські та нацгвардійці — теж громадяни України. У них є батьки та діти. У них є честь і гідність. Вони не заслуговують на те, щоб якійсь «парасюк» бризкав їм в очі сльозогінним газом, тикав в обличчя вогнем, бив і принижував. Те, що вчора було під Офісом президента, — це аж ніяк не мирний протест. Це була вакханалія насильства, яка не має нічого спільного з цінностями Революції гідності», — вважає Геращенко.

За його словами, у МВС підтримують мирні протести, але категорично проти насильства та провокацій по відношенню до правоохоронців.

У коментарі до цієї публікації прийшли деякі нардепи зі «Слуги народу», які підтримали позицію Геращенка, зокрема Максим Бужанський, Ольга Василевська-Смаглюк, Данило Гетманцев і В’ячеслав Медяник.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і трьох місяців увʼязнення з конфіскацією половини майна за розбійний напад під час викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича. Потерпілий стверджував, що приїхав на зустріч зі Стерненком, який разом із соратником Русланом Демчуком заштовхали його до авто і відвезли в підвал, де катували. Від депутата, зокрема, вимагали відмовитися від мандата. Щербичу також нібито погрожували фізичною розправою.
  • Правоохоронці не повідомляли про конкретних осіб, причетних до злочину. Лише за п’ять місяців Стерненку та Демчуку вручили підозри. Їх затримали й арештували, однак згодом випустили з-під варти. Справу передали в суд для розгляду по суті ще у 2016 році. Потерпілий переважно не з’являвся в суд.
  • Захист Стерненка вказував на процесуальні порушення під час процесу. Зокрема, суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Після оголошення вироку депутати з фракції «Голос» почали збирати підписи за відставку генерального прокурора Ірини Венедіктової.
  • Після вироку Стерненку під Приморським судом в Одесі почалися протести, там запалили фаєри. Сам активіст наголосив, що це рішення продиктовано з Офісу президента. Він вважає себе невинним, а справу — політично вмотивованим переслідуванням. У низці міст України після оголошення вироку почалися акції протесту на підтримку активіста.