Євросоюз почав розгляд російської вакцини «Супутник V» в прискореному режимі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз почав розгляд російської вакцини «Супутник V» в прискореному режимі

Пресслужба уряду Казахстану

Регулятор лікарських засобів Євросоюзу оголосив про розгляд російської вакцини від коронавірусу «Супутник V», що розцінюють як вияв довіри до препарату, який можуть схвалити на території країн блоку після того, як його самостійно прийняла Угорщина. Словаччина вже замовила першу поставку, а прем’єр-міністр Чехії висловив сподівання, що його країна скористається розробкою.

Про це повідомляє Reuters.

Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що розгляне дані чинних досліджень російської вакцини, поки не знайде достатньо доказів її безпечності та ефективності для видачі дозволу на продаж у країнах Союзу.

Зазначають, що режим «швидкого перегляду», який застосували для досліджень «Супутника V», націлений на пришвидшення її схвалення, оскільки дослідникам дозволено пересилати дані досліджень в режимі реального часу до того, як будуть готові кінцеві результати.

«Хоча Європейське агентство з лікарських засобів не може передбачити загальних строків, воно може витратити менше часу, ніж зазвичай, щоб оцінити можливу заявку, оскільки робота була виконана під час «швидкого перегляду», — йдеться в заяві.

Керівник Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмітрієв, що просуває вакцину за кордоном, привітав рішення європейського регулятора, оскільки це важливий момент, щоб довести якість розробки.

«Супутник V» може послужити мостом між Росією та Європою, але її розгляд не повинен застрягти в політиці», — сказав він.

Ефективність російської вакцини була поставлена під сумнів деякими західними науковцями після того, як Росія схвалила її в серпні 2020 року — ще до завершення випробувань. Однак з того часу скепсис розсіявся, бо науковці підтвердили більш ніж 92% ефективності в боротьбі з коронавірусом з огляду на дані наукової роботи, опублікованої в цьому році.

Вакцина створена на основі двох послаблених вірусів застуди, що передають імунній системі білок, необхідний для створення необхідних антитіл. Курс щеплення «Супутником V» складається з двох доз.

Дмітрієв заявив, що Росія з червня зможе виготовити до 50 млн повних курсів вакцини для європейців, якщо Європейське агентство з лікарських засобів схвалить її цього місяця. При цьому він не уточнив, які саме країни можуть зробити закупку.