У Росії завершили випробування вакцини «Супутник V» на літніх людях. Розробники заявляють про понад 90% ефективності

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Росії завершили випробування вакцини «Супутник V» на літніх людях. Розробники заявляють про понад 90% ефективності

Офіційний сайт мера Москви

Російська вакцина від коронавірусу «Супутник V» продемонструвала 91,6% ефективності на заключному етапі клінічних досліджень, що підтвердив науковий журнал The Lancet. Таким чином, розробка Інституту Гамалеї вважається однією з кількох вакцин з ефективністю понад 90%, однак дослідження не має даних про її ефективність проти нових штамів вірусу.

Про це повідомляє Financial Times.

Директор Інституту Гамалеї Олександр Гінцбург переконаний, що «Супутник V» — «монументальне досягнення» і «величезний успіх» у боротьбі з пандемією коронавірусу. Дослідження продемонструвало, що вакцина успішно працює і для осіб похилого віку — аналіз врахував дані 2 тисяч людей старших за 60 років, які отримали щеплення. Загалом, за даними розробників, до випробувань залучили 40 тисяч людей.

Дослідження проводили до широкого обговорення нових штамів коронавірусу, тому його результати не враховують ефективність проти «південноафриканської» та інших мутацій. Однак розробники заявляють, що «Супутник V» рятуватиме і від нових штамів.

Занепокоєння через скорочення поставок вакцин до Євросоюзу змусили деяких політиків порушити питання про закупівлю російської розробки. Так, Угорщина першою в ЄС зареєструвала «Супутник V», однак згодом уряд країни відмовився від вакцинації цим препаратом.

Офіційний сайт мера Москви

Президент Росії Володимир Путін зробив усе можливе для того, що «Супутник V» стала першою зареєстрованою вакциною від коронавірусу у світі в серпні 2020 року, коли розробники тільки перейшли до третього етапу досліджень. Це викликало занепокоєння в науковій спільноті. Багато вчених висловлювали думку, що Москва прискорює реєстрацію для того, щоб перемогти західних конкурентів.

За словами Аяна Джонса та Поллі Роя, професорів вірусології британського Університету Редінга і Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, відтепер у Путіна є наукові дані, необхідні, щоб підтвердити його заяви про ефективність вакцини «Супутник V».

«Представлено зрозумілі результати, продемонстровано науковий принцип вакцинації. Це означає, що ще одна вакцина може долучитися до боротьби за зниження захворюваності на COVID-19», — сказали вони.

Російський державний Фонд прямих інвестицій, який забезпечив дослідження вакцини, заявив, що Москва сподівається виробити до 1,4 мільярда доз до кінця 2021 року, зокрема в Китаї, Бразилії та Індії. Регулятор лікарських засобів Євросоюзу наразі проводить переговори щодо вакцини «Супутник V», яку вже схвалили у 16 країнах.

Однак попри багатообіцяючі результати досліджень нової вакцини, росіяни не поспішають записуватися на щеплення. За даними опитування Ipsos, лише 46% громадян РФ висловили готовність до вакцинації. Для порівняння: у США до вакцинації готові 64%, у Німеччині — 67%, а у Великій Британії — 86% населення.